Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Opice na útěku: Šimpi a Tatik prchli do lesů

Autor: Pavel Ryšlink, jak - 
13. srpna 2010
23:05

Opičáci proslulí okrádáním návštěvníků olomoucké zoo, Šimpi a Tatik, se rozhodli, že výběh v zahradě už je jim malý. Využili situace při opravě elektrického ohradníku a uprchli. Nyní jako Butch Cassidy a Sundance Kid úřadují v okolních lesích.

„Jde o makaky červenolící, které chováme v otevřeném průchozím výběhu. Jsou to velice chytré opice. Když se před několika dny prořezávaly polámané stromy, museli řemeslníci vypnout elektrický ohradník. Dva opičáci toho okamžitě využili a uprchli,“ řekla Blesku mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Pikantní na útěku je, že Tatik prchal z výkonu trestu v oddělené části výběhu, který slouží jako jakási polepšovna pro příliš neukázněné opice. „Makakové rádi berou věci nepozorným návštěvníkům. Když už to některý z nich přehání, tak jde na čas do polepšovny,“ prozradila mluvčí Labská.

Ohrozit je může akorát myslivec

Uprchlým opičákům ve volné přírodě nehrozí žádné nebezpečí. Ve své domovině totiž žijí ve stejném přírodním pásmu. „Jedinou hrozbou by mohl být nějaký šílený myslivec, který by chtěl mít originální trofej,“ uvedla Labská. Jinak prý mohou opičáci bez sebemenších problémů přežít zimu a ve volné přírodě se zabydlet.

Uprchlíci se nyní pohybují v okolí Pohořan a Hrubé Vody a vzdálenost od zoo stále prodlužují. Lidem nejsou nebezpeční, protože však mají v krvi drobné krádeže, mohou se snažit okrádat houbaře o drobné předměty. Pokud by lidé na Šimpiho a Tatika alias Butche a Sundance narazili, ať volají olomouckou zoo 585 151 601 a snaží se je pozorovat.

buban ( 14. srpna 2010 11:36 )

ja bych sla jeste dal, ale budu za surovce. Mne to znelo dokonce jako Shimi a Artik.

mesalina ( 14. srpna 2010 00:08 )

vám ta Iveta taky nedá spát

vonamula ( 14. srpna 2010 00:00 )

...že do lesů zdrhl Shimi. Dobrá práce.

Zobrazit celou diskusi