Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moja bere antikoncepci: Samec Richard se s ní chce pářit

Video se připravuje ...
Autor: Veronika Pukačová - 
9. srpna 2010
07:03

VIDEO: Pětiletá gorilka Moja roste jako z vody a už se mění v dospělou samici. Všiml si toho i její tatínek Richard, který se čím dál častěji snaží o milostné hrátky. Aby lidoopí slečna kvůli otcovým choutkám nemusela pražskou zoo opouštět, začali jí chovatelé dávat do pití antikoncepci.

Přestože zabřeznutí a porod mláděte po páření mezi otcem a dcerou je vzácné, chovatelé nehodlají nic riskovat. „Rozhodli jsme se tak po řadě konzultací s odborníky. Proto Moje dáváme od minulého týdne hormonální antikoncepci,“ popsala mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Ještě nedávno přitom zahrada plánovala Moju kvůli jejímu dospívání přemístit do jiné zoo. „V současné chvíli není možné, aby Moja opustila pražskou gorilí skupinu. Samice jsou na migraci do jiné skupiny psychicky připraveny až ve věku 7 let,“ vysvětlila Ptačinská Jirátová.

Video Gorilího otce Richarda chytají neřestné choutky, a tak pětiletá Moja musí dostávat antikoncepci - /YouTube/
Video se připravuje ...

Moja není na mateřství ještě vyspělá

A proč se nemůže Moja pářit? Za prvé na to ve svém věku stále není dost vyspělá. Samozřejmým důvodem je také to, že příbuzenské páření by mohlo vést k narození mláděte s vývojovými defekty.

Hormonální antikoncepci dostává Moja pravidelně v pití. „Rozhodli jsme se pro tento způsob, abychom se vyhnuli rizikům, které způsobila hormonální antikoncepce typu implantátu Shindě. Její implantát z Austrálie se nikdy nepodařilo znovu lokalizovat a zpětně odstranit,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

e.44 ( 9. srpna 2010 21:34 )

V přirozeném prostředí zvířata neztrácejí přirozené instinkty a nepáří se se svým vlastním potomstvem.

setug ( 9. srpna 2010 17:24 )

Aha, on pozná, že je to jeho dcera?

stohoven ( 9. srpna 2010 14:17 )

ten pohled jsem už někde viděl,řekl bych že celá Natálka o které se již konečně přestalo psát

mandat ( 9. srpna 2010 14:06 )

Nechapu,proc cpete mladistvou opici hormonama.Nebylo by lepsi dat neco na uklidneni Opicakovi,ktery je dospely?Nebo mu zorganizjte nejakou sex - dovolenou do jine ZOO.Urcite by mel radost......

e.44 ( 9. srpna 2010 07:30 )

Nepřirozené chování samce v nepřirozeném prostředí. Co dodat?

Zobrazit celou diskusi