Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Migranti se schovávají do cisteren i na podvozky aut. Syřanů v Česku ubylo

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. února 2017
10:50

Nelegálních migrantů v Česku bylo loni méně než před rokem, situace se vrací do dob před vypuknutí poslední migrační krize. Ve čtvrtek na to upozornila Cizinecká policie ČR, která přesto zůstává obezřetná. Chystá cvičení na hranicích s Polskem, zaměřuje se na nové formy převaděčství, kdy migranti jsou pašováni mimo jiné i v upravených cisternách, a pozornost se nyní směřuje především na situaci v Itálii.

V počtech nelegálních migrantů se situace v Česku vrací před propuknutí uprchlické krize, uvedl ředitel Cizinecké policie ČR Milan Majer. „Dostáváme se před migrační krizi, to znamená před rok 2015. V loňském roce došlo k poklesu nelegální migrace přibližně o 40 procent na území ČR,“ uvedl.

Pokles je zapříčiněn především dohodou EU s Tureckem, pokračoval Majer. Nelegální migranti přicházejí do Evropy nadále hlavně z Afriky přes Středozemní moře, i v Česku proto dle cizinecké policie pro letošní rok panují obavy, že by se u nás mohli vyskytnout nelegální migranti právě z Itálie.

Migranti v upravených cisternách

Vedle uzavření tzv. balkánské cesty upozornil Majer i na dopad toho, že jednotlivé státy přijaly svá opatření na hranicích – ať už šlo o výstavbu plotů či posílení ostrahy na hranicích některých zemí, do které se v rámci zahraničních misí zapojila i česká armáda či právě cizinecká policie.

„ČR je pro cizince spíše cílovou zemí než tranzitní. Nelegální migrace je pro nás stále aktuální téma, protože situace v Evropě a ve světě stále není stabilní,“ varoval Majer.

I česká policie přitom narazila na někdy až kuriózní případy, kdy se nelegální migrant snaží dostat dále do Evropy. „Objevují se také nové formy převaděčství a převážení cizinců do západních států. V současné době se jedná o převoz převážně menších skupin cizinců, a to v upravených prostorách nákladních automobilů a nákladních vlaků,“ upozornil Majer. Zaregistrován tak byl i případ, kdy se migranti nacházeli v cisterně železničního vozu.

Tiskovka cizinecké policie o nelegální migraci v Česku za rok 2016 a výhledu do roku 2017 Tiskovka cizinecké policie o nelegální migraci v Česku za rok 2016 a výhledu do roku 2017 | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Policisté čekali, až zadržený migrant „rozmrzne“

Jinou snahu o pašování migrantů – na podvozcích nákladních aut – zmínil Vladimír Takáč, vedoucí skupiny analýzy rizik. „Přestože byly v lednu a začátkem února velké mrazy, tak jsme zadrželi na území ČR migranty, kteří se snažili dostat do cílové země dost riskantním způsobem. Např. to bylo na podvozku nákladního automobilu anebo v nákladním prostoru nákladního vozidla, kdy v důsledku mrazu byly podmínky velice nepříznivé,“ prozradil Takáč.

„V případě cizince, který jel v podvozku, po zadržení jsme ho nemohli ani vyslýchat, museli jsme počkat, až byl ošetřen, lidově rozmrzl. Druhý den jsme teprve mohli provádět s ním úkony,“ dodal plukovník.

Neúspěšní žadatelé o azyl v Německu zamíří do Česka?

V loňském roce začaly státy, především Německo, vracet neúspěšné žadatele o azyl. „Neznamená to, že všichni tito cizinci se budou chtít vrátit do své země, a lze předpokládat také to, že tito cizinci se mohou vyskytnout v České republice,“ upozornil Majer.

Cizinecká policie v loňském roce cvičila na českých hranicích tzv. fiktivní nařízení vlády o znovuzavedení kontrol. V březnu se chystá ještě cvičení na hranicích s Polskem, poté dojde k jejich vyhodnocení.

„V současné době provádí cizinecká policie opatření na vybraných a vytipovaných hraničních přechodech v Rakouskem, Slovenskem a Německem. Opatření na státních hranicích jsou a budou pokračovat,“ podotkl Majer.

I vlivem klesajícího počtu nelegálních migrantů však dochází k utlumení opatření. „Neznamená to, že cizinecká policie se o tento problém nebude zajímat. My jsme připraveni během pár hodin reagovat na jakoukoli změnu na státních hranicích v souvislosti s nelegální migrací,“ doplnil.

Syřanů ubylo, arabští „lázeňští hosté“ zůstávají

Nejen ze strany žadatelů o azyl, kteří budou odmítnuti v Německu či jinde, hrozí nebezpečí nárůstu nelegálních migrantů. Na balkánské tranzitní trase je podle informací cizinecké policie pozastaveno zhruba 70 tisíc migrantů – v Řecku, Makedonii, Srbsku či Bulharsku.

„Z jejich strany hrozí nebezpečí, že se budou snažit dostat pomocí převaděčů do cílové země, což je především Německo,“ uvedl plukovník Takáč.

Zazněly však i podrobnější statistiky. „V roce 2016 bylo zadrženo celkem na území České republiky 5 261 migrantů,“ prozradil Takáč. Meziročně jde o pokles. V roce 2015 to bylo 8 563 nelegálních migrantů. Z dlouhodobějšího pohledu však dochází k setrvalému nárůstu nelegálních migrantů na území ČR, upozornil Takáč.

Nelegální migranti jsou nadále nejvíce registrování v Praze, kde se však také „nejsnáze ztratí“, vedle toho pak v krajích, kudy do Česka přichází a odchází – ať už je to Jihomoravský kraj na jedné straně, nebo Ústecký kraj na straně druhé.

Tranzitní migrace se výrazně snížila,“ podotkl Takáč. V letošním roce do dnešního dne evidují pouze 21 nelegálních migrantů tranzitujících přes Česko. Na první místo se vrátili občané Ukrajiny, kteří byli historicky vždy na prvním místě.  

Občané Sýrie, kteří byli v roce 2015 na prvním místě, výrazně ve statistikách poklesli, v letošním roce se však nadále očekává velké nebezpečí v případě občanů Afghánistánu. „ČR představuje cílovou zemi především pro občany Ukrajiny, Ruska, Vietnamu, ale i Moldávie,“ řekl Takáč.

Tranzitující skupinou zůstávají občané Sýrie, Afghánistánu a Iráku, ve statistikách jsou však coby nelegální migranti vedeni i občané Saudské Arábie a Kuvajtu, tzv. lázeňští hosté, uvedl Takáč. „Nerespektují délku povoleného pobytu na území ČR,“ dodal.