Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kubera chtěl bič na EU kvůli novým kvótám. V Senátu s uprchlíky ale narazil

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. dubna 2016
18:30

Pokus senátora Jaroslava Kubery (ODS), aby horní parlamentní komora okamžitě odmítla návrh Evropské komise na další přerozdělování uprchlíků, ztroskotal. Ke schválení přitom chybělo pouze pět hlasů. Komise chce zřídit společný úřad, který bude žádosti posuzovat a migranty přidělovat do jednotlivých zemí.

V průběhu středy se k dvojici bruselských návrhů ostře vyjadřovali čeští politici napříč stranami. Od premiéra Bohuslava Sobotky, přes ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD), až po ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten Komisi označil za nepoučitelnou.

Přidal se i prezident Miloš Zeman. „Pan prezident kvóty tvrdě odmítá a bude tvrdě odmítat. To platí i pro kvóty přestrojené,“ vzkázal přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Kvótová oklika: Senát ale odmítnutí neschválil

Opozice pak hovoří o tom, že když to nejde silou, musí to jít ještě větší. „Česká republika má azylový systém nastavený dobře, není tedy v našem zájmu přenášet tuto pravomoc na Unii,“ prohlásil k tomu místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Za „obezličku“ označil pokus senátor Jaroslav Kubera (ODS), který se zároveň pokusil zaktivizovat české senátory. Chtěl po nich, aby podobným návrhům okamžitě vystavili stopku.

„Brusel zjistil, že kvóty tak, jak si je naplánoval, jsou neprůchodné, tak tohle je způsob, jak se k nim dostat oklikou. Kdyby si Brusel získal tuto pravomoc, přijdou o ni národní státy,“ řekl v Senátu Kubera a připomněl, že sněmovna před několika týdny sice odmítla dohodu EU s Tureckem v části vízových povinností, ale nebylo jí to nic platné. Dohoda už totiž byla uzavřena a premiér se rozhodnutím dolní parlamentní komory ctít nemohl.

Celý komentář dlouholetého primátora Teplic a senátora Jaroslava Kubery (ODS):

Video  Senátor Jaroslav Kubera (ODS) o dalším pokusu Bruselu zavést uprchlické kvóty  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Podívejte se na start deportace uprchlíků z Řecka do Turecka, která ale momentálně zase vázne: