Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec bonusů u zdravotních pojišťoven? Senát posvětil převedení účtů pod ČNB

Jednání Senátu
Jednání Senátu  (Autor: Blesk)
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. dubna 2016
10:55

Senátoři schválili zákon o rozpočtových pravidlech z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO). Norma, která počítá mimo jiné s převedením všech účtů zdravotních pojišťoven do České národní banky, teď zamíří k podpisu prezidenta. Pojišťovny se zákonem nesouhlasily, údajně to bude znamenat konec bonusů pro pojištěnce.

Pojišťovny fondy prevence plnily úroky, které jim z uložených peněz v bankách plynuly. Převedením účtů o tuto možnost přijdou. „Je to zhruba třetina fondu prevence, z něhož přispíváme klientům na podporu zdravého životního stylu a předcházení nemocem,“ řekl už dříve k tématu ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) David Kostka.

„Vynahradili jsme jim to tím, že budou mít odpuštěny bankovní poplatky,“ reagoval na kritiku pojišťoven ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministr financí Andrej Babiš k novelám, které projednal Senát:

Video Babiš slevy na děti. - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Beze změn horní komora schválila také novelu, která má zvýšit daňové zvýhodnění na děti. Daňové zvýhodnění na druhé dítě vzroste o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně.

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle novely na 13 404 Kč ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 Kč na 20 604 Kč.

Poplatníci budou moci po sněmovních úpravách předlohy uplatnit slevy za celé zdaňovací období bez ohledu na to, kdy bude norma účinná, tedy zpětně.

Bude se jednat také o pravidlech pro veřejné zakázky

Mezi nejsledovanější body dnešního jednání Senátu patřila také nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Nový zákon o zadávání veřejných zakázek umožní zadavatelům mimo jiné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset soutěžit výhradně na nejnižší cenu. Vítězné firmy budou muset odkrývat své skutečné vlastníky. Proti tomu protestovala pravice. Terčem kritiky bylo také zvýšení limitu na vícepráce z 30 na 50 procent.

Senátoři se zabývali také novelou o státních svátcích. V té se mimo jiné píše, že 14. květen bude významný den nejen českého krále a římského císaře Karla IV., ale i jeho matku Elišku Přemyslovnu. Senátoři ČSSD se snažili poslat návrh rovnou prezidentovi. To ale vetoval Jaroslav Kubera, předseda senátorů ODS.

stanislava ( 6. dubna 2016 11:25 )

Ať mi někdo napíše, jaký kdy dostal o své zdravotní pojišťovny, bonus. Ja, ja dobu exstence pojišťoven, žádný. Tahají z daňových poplatníků pouze peníze a vše si dají zaplatit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa