Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obce zuří: Výtržníky už nebudou moci vykázat, zákonodárci jim sebrali práva

Autor: ČTK, Mii - 
15. června 2016
13:36

Obce přijdou o právo zakázat až na tři měsíce pobyt lidem, kteří by na jejich území opakovaně porušovali veřejný pořádek. Zastáncům zákazu se jeho zachování ve středu v Senátu nepodařilo prosadit. A to i přes jejich varování, že obce tak přijdou o účinný nástroj postihu nepřizpůsobivých lidí.

Vláda zrušení zákazu navrhla při úpravách přestupkového práva. Tento druh trestu, který kritizovali ochránci lidských práv, se prý loni už příliš nevyužíval. Obhájci zákazu však tvrdí, že je to kvůli tomu, že tento „nástroj zafungoval dobře“, jak uvedl například senátor a starosta Božího Daru Jan Horník.

Senátoři v rámci nového zákona o odpovědnosti za přestupky naopak doporučili na popud Radko Martínka (ČSSD) zrušit povinnost úřadů řešit nemajetkovou újmu způsobenou přestupky. Martínek argumentoval tím, že stanovení nemajetkové újmy je poměrně obtížná věc i pro soudy. Zákon se tak vrací Sněmovně k novému projednání.

Zákon má také upravit maximální výši pokuty v příkazním řízení. Ta se zvýší z 4000 korun na 10 tisíc korun. V příkazním řízení se přestupky projednávají v případě, pokud je nebylo možné vyřešit ve zkráceném blokovém řízení. Promlčecí doba bude podle jejich závažnosti až tříletá.

Zákon o odpovědnosti za přestupky má mimo jiné stanovit způsob jejich projednávání a ruší úpravy řešení přestupků v osmi desítkách dalších norem. Ruší i dvě vyhlášky o nákladech na přestupkové řízení. Norma podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) také upravuje například narovnání mezi obviněným a poškozeným nebo správní trest zveřejněním rozhodnutí o přestupku. Jedním z účelů této sankce je informovat veřejnost o nekalých obchodních praktikách firem nebo živnostníků. Zákon zachovává právo prezidenta přestupky amnestovat. 

Hádky i spory jsou třeba v hlavním městě na denním pořádku:

mistr_yoda ( 15. června 2016 18:57 )

Debilové, vy si fakt myslíte, že nějaká tupoňka ze správního trestání je schopna dotáhnout jediný případ do konce, když ji obviněný z přestupku klade vytrvalý odpor?

joudajoudovy ( 15. června 2016 18:27 )

neni se cemu divit. az migranti zacnou vyvadet, kam by je obce vykazali?

Zobrazit celou diskusi