Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Náhrady pro senátory šplhají do statisíců. Provolají i 70 tisíc ročně

Autor: sou - 
8. dubna 2016
07:57

Náhrady pro senátory se pohybují v řádech statisíců ročně. Někteří z nich dostávají desetitisíce na cestu do práce, i když od ní bydlí pár minut, platí nájemné za kancelář vlastní straně anebo jim nedělá problém provolat až 70 tisíc za rok. Tuto sumu se podařilo provolat dvěma z nich: Tomáši Grulichovi z ODS a Janu Látkovi z ČSSD. Data vyplývají z přehledu, který má k dispozici MF Dnes.

„Mám limit, tak jsem ho vyčerpal. Až bude nižší, provolám méně,“ reagoval pro páteční MF Dnes Tomáš Grulich z ODS. Kompletní seznam náhrad ukazuje například i to, že senátoři dostávají vysoké náhrady za dopravu i v případech, kdy bydlí jen pár minut od sídla Senátu. Například Václav Hampl, který je zvolený za Prahu 1, dostává 22 800 korun za měsíc. „Pražští senátoři mají náhrady největší, ale nejspíš se to týká i cest na letiště a dalších,“ vysvětlila mluvčí Senátu Eva Davidová. 

Na příspěvky mají nárok i za vedení své kanceláře. Jenže někteří vykazují stotisícové sumy za její pronájem v budově své strany. Příkladem může být senátor za KSČM Václav Homolka, který za svou kancelář v budově okresního výboru komunistů v Chomutově Senátu účtuje 326 tisíc korun za rok. Jeho asistent měl uvést, že kdyby měl kancelář někde jinde, členům strany by se to nejspíš nelíbilo. 

Kvůli Davidu Rathovi nejspíš projde zákon o náhradách změnou 

Zatímco řadový senátor na náhradách dostává přes sto tisíc ročně, předseda Senátu Milan Štěch téměř čtyři sta tisíc za rok. Kvůli rozsudku soudu o tom, že Davidu Rathovi má být vyplacena náhrada ve výši 280 tisíc korun za dobu, kterou strávil ve vazbě, má být zákon o náhradách změněn. Podle poslance Martina Plíška za TOP 09 by o ni měli přijít i dlouhodobě nemocní senátoři. Zároveň ale dodává, že nemůže pamatovat na každého rozhazovačného senátora. „Možná, že už i to zveřejnění na ně vyvine určitý tlak,“ míní Plíšek. 

Davidu Rathovi přiřkl soud poslanecké náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě:

hejhej ( 8. dubna 2016 19:46 )

Proč tak vysoké náhrady ????? Soukromé telehony za naše peníze, hovada politická!!!

meverickx ( 8. dubna 2016 10:05 )

Hovada ,.,.,.,. Platte si to ze svého

ivoadler ( 8. dubna 2016 09:21 )

Nojo, vyžraní kapři si svůj rybník nevypustí.

ellenic ( 8. dubna 2016 09:10 )

Zrušila bych jim náhrady, takové uplácení ze státního je nehorázné . Tak oni provolají 70 000 Kč. Jasně, obecně dlouhé hovory, někteří hlavně s milenkami, vykecávání s kamarády o tom, jak ten stát na těch náhradách co nejvíce natáhnout. Já si na vše musím vydělat, nájem zaplatit, telefon zaplatit, když si pozvu návštěvu, tak mi také stát nepřispívá na pohoštění. A že to zneužívají, o tom žádná .

kradu ( 8. dubna 2016 08:58 )

zkur.vený nemakačenka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa