Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Senát odložil veřejné zakázky. Česku hrozí pokuta, varuje Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ve své kanceláři
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ve své kanceláři  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. dubna 2016
14:11

Senátoři odložili účinnost nového zákona o veřejných zakázkách. Pro bylo 52 z nich, proti nikdo. Norma ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové přitom měla začít platit už v polovině dubna, požaduje to Evropská unie. Podle ministryně Česko může dostat pokutu, senátoři její obavy nesdílí. Naopak odhlasovali, že zákon bude účinný až půl roku po schválení, proto zamíří zpět do Sněmovny.

„Slovy ministerstva ‚Dělali jsme, co jsme mohli, dopadlo to jako vždycky,‘“ poznamenal ironicky k zákonu senátor Občanské demokratické strany Miloš Vystrčil. „Zákon je ještě složitější než ten stávající. Ilustruje to i fakt, že ve sněmovně samo ministerstvo připravilo asi stovku oprav,“ dodal člen ODS.

Rozpaky zaznívají i z tábora vládní ČSSD. „Necháme to na praxi, jak to dopadne. Jsou tam problematické věci, a výbory proto rozhodly o vrácení Poslanecké sněmovně s tím, že navrhujeme prodloužení legisvakanční lhůty na 6 měsíců, aby se zadavatelé s novinkami mohli dostatečně seznámit,“ prohlásil v průběhu jednání na tiskové konferenci senátor Radko Martínek (ČSSD).

Větší prostor pro vícepráce

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek umožní zadavatelům mimo jiné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Dostanou více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset soutěžit výhradně na nejnižší cenu. 

Vítězné firmy budou muset odkrývat své skutečné vlastníky. Proti tomu protestovala pravice. Terčem kritiky bylo také zvýšení limitu na vícepráce z 30 na 50 procent.

Problémem bude především termín Evropské komise na přijetí zákona. Ten měl platit už v polovině dubna. "To evidentně nestihneme. Já ale udělám vše proto, abychom se vyvarovali řízení proti České republice. To znamená, že na nás Komise podá žalobu," řekl k jednání Šlechtová. Upozornila, že v krajním případě může Brusel stopnout proplácení dotací.

Komentář ministryně Karly Šlechtové (za ANO) a opozičního senátora Miloše Vystrčila (ODS) si pusťte na videu:

Video Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a senátor Miloš Vystrčil (ODS) o plusech a mínusech nového zákona o veřejných zakázkách. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Vláda lepila díru, Anti-Babiš neprošel

Zákon o veřejných zakázkách měl problémy už před schvalováním na vládě. Zapomnělo se totiž na zahraniční firmy. Zatímco české firmy, které nemají transparentní vlastníky, se zakázek účastnit nemohly, stejná podmínka pro firmy ze zahraničí v zákonu chyběla. Šlechtová normu bránila s tím, že je úplně nová a nemůže být dokonalá. „Díru“ vláda nakonec na poslední chvíli zalepila.

V Poslanecké sněmovně se zase TOP 09 snažila prosadit pozměňovací návrh proti účasti ministra financí Andreje Babiše (ANO) v soutěžích o státní peníze. Poslanci ale nakonec návrh změny nepodpořili. Chybělo 5 hlasů. Předseda opoziční strany poté prohlásil: „ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá a dnes se podělá.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa