Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci z Iráku si stěžovali, že jim Češi zavřeli vodu. A Němci je vrátí zpět

Autor: simao - 
5. dubna 2016
19:20

Když přiletěli do Prahy, rozdávali úsměvy. Jenže mezi iráckými křesťany a jejich českými hostiteli houstla atmosféra a uprchlíci nakonec zamířili do Německa. Stěžovali si prý i na to, že jim v Okrouhlíku na Jihlavsku zavřeli na dva dny vodu, tvrdí jejich tlumočník. Česká televize v úterý uvedla, že Němci nakonec běžence vrátí do Česka, i když den předtím tvrdili opak. Německé úřady migranty nyní identifikují a registrují, poté pošlou České republiky oficiální žádost o vzetí zpět.

Uprchlíky do Česka dopravil Nadační fond Generace 21. „Jednou jim údajně vyčetli, že mají velkou spotřebu vody, dokonce jim ji na dva dny vypnuli. Říkali, že to byla katastrofa, že nevěděli, co mají dělat,“ popisuje nyní spory mezi Iráčany a fondem, který se staral o jejich přesun a zabydlení, překladatel Nazir Albahri pro Lidovky.cz.

Kemp Okrouhlík u Jihlavy Kemp Okrouhlík u Jihlavy | web Okrouhlík

„Poté si mi stěžovali na jídlo, že když někam šli, vždycky jim koupili nejlevnější věci nebo ty, které byly ve slevě. Bylo to několik věcí, které se najednou nahromadily. A k tomu se přidaly emoce. Neměli se na koho obrátit. Nejde o to, že by byli nevděční, byli jako ve vězení. Byli nervózní a psychicky opravdu na dně,“ omlouvá tlumočník kroky 25 křesťanských uprchlíků, kteří zamířili o víkendu z Česka do Německa. 

Běženci se prý už dříve snažili zorganizovat schůzku s ministerstvem vnitra kvůli nespokojenosti s nadačním fondem, jenže když se resort Milana Chovance (ČSSD) dotazoval na konkrétní důvody, uprchlíci prý mlčeli.

Generace 21: Nechali celou noc téct vodu

Pro aférku s vypnutou vodou má vysvětlení ředitel Generace 21 Jan Talafant. „Zřejmě nějaké dítě nebo někdo jiný nechal celou noc téct vodu. V Okrouhlíku byla voda napojená na tři studny a všechny byly až do dna vyčerpány, až to začalo brát bláto, a jedné shořelo čerpadlo. Zavolali jsme opraváře a těch pár hodin, co netekla voda, měli k dispozici neomezené množství balené vody na vše. Druhý den bylo vše v provozu, přestože to stálo spoustu peněz a nervů. Přes noc vytekly desetitisíce litrů vody, nikdo neví, kdo to byl, ale to nikomu nezazlíváme,“ uvedl Talafant pro Lidovky.cz.

Horáček: Dobrou vůli kritizovat nebudu

I když jde o klasické tvrzení proti tvrzení, samotný úprk Iráčanů z Okrouhlíku přitom dál budí emoce. „Ukázalo se, že utečenci nechtějí utéci před válkou tam, kde je obecně klid a mír, ale navzdory svým předchozím slovům utéci ausgerechnet do Německa,“ poznamenal na svém profilu na Facebooku textař Michal Horáček. 

„Lidé z Gen21 se měli informovat lépe, bylo-li to tedy vůbec možné. Ale nejdůležitější je, že měli dobrou vůli udělat to, co považovali za správné, a za peníze, které jim nedal stát, ale vybrali je mezi sebou a podobně smýšlejícími, to taky udělali. Nemusíme se angažovat zrovna v téhle podpoře (taky jsem na ni nepřispěl). Ale na lidi z Gen21 se mračit nebudu. Bylo by škoda přijít o každý gram dobré vůle, která v nás zbývá,“ poznamenal.

Iráčtí křesťanští uprchlíci z Okrouhlíku na Jihlavsku se rozhodli odjet. Iráčtí křesťanští uprchlíci z Okrouhlíku na Jihlavsku se rozhodli odjet. | ČTK

Klicperová: Neměli je přesouvat do ČR, ale pomoci jim v Iráku

Nad výběrem zrovna křesťanských uprchlíků z Iráku se však podivuje i fotografka a šéfredaktorka Lidé a země Lenka Klicperová, která má bohaté zkušenosti z Iráku či Sýrie.

„Rozhodnutí importovat je do ČR na základě toho, že to jsou křesťané, jsem kritizovala od začátku této kauzy. Nehledě na to, že irácký Kurdistán je bezpečná země, pokud se nepohybujete na frontlajnách nebo nejste členem PKK. Nechápu, proč nemohli zůstat ve své zemi, kde jim nehrozí ze strany ISIS žádné nebezpečí. Rozhodně ne v Erbílu nebo v uprchlických táborech, pokud v nich žili,“ uvedla Klicperová taktéž na sociální síti. 

Podle Klicperové to chtělo si podstatně lépe zjistit, jaké poměry panují v iráckém Kurdistánu. A ne se nyní divit blízkovýchodní povaze nespokojených iráckých křesťanů.

„Víra jakožto měřítko potřebnosti pomoci je pro mě nepřijatelná,“ podotýká také Klicperová. „Když chtěla Generace 21 pomoci, proč se nevydala do Sýrie? Asi moc složité. Já jsem mluvila s velkým počtem iráckých křesťanů, vůbec nepopírám, že přišli o domovy, museli (většina v roce 2014 při obsazení Mosulu) uprchnout před ISIS, ale od té doby žili na bezpečných kurdských územích. Někteří v nuzných podmínkách, ale to se dalo řešit pomocí na místě, a ne přesunem do ČR,“ dodala.

Nad situací kolem iráckých „rebelů“ se pozastavila v rozhovoru pro Blesk.cz i europoslankyně Dita Charanzová (ANO). „Přijeli do České republiky, předpokládali bychom, že zůstanou nějakou dobu, a to, že se rozhodnou, že budou putovat dál, rozhodně nevrhá nejlepší světlo celkově na tu otázku. Samozřejmě pokud se bavíme o uprchlících, bavíme se o lidech, kteří odcházejí ze země, kde jejich život je vystaven nebezpečí, válce, a hledáme pro ně bezpečné místo Evropě. A nemělo by to být místo, které si oni vyberou,“ uvedla.