Mezi běženci, kteří opustili Česko, je i řidič kamionu, který už měl v Jihlavě zařízené obnovení řidičského průkazu a mohl brzy nastoupit do práce. „Je s těmi, kteří cestují v podstatě na vlastní pěst. I to, že mohli mít rovnou práci, nasvědčuje tomu, že jim někdo mohl říkat úplně jiné informace,“ uvedla pro Blesk.cz ředitelka Centra multikulturního vzdělávání Jihlava Dana Fiedlerová. 

Centrum vydalo na svém profilu na sociální síti i prohlášení, ve kterém uvádí, že je jim jejich rozhodnutí líto. Ale že tak už to v sociální práci chodí. „Cítíme se unaveni, je nám líto dětí, které o své budoucnosti rozhodnout nemohly, máme však mnoho nových zkušeností a spoustu i krásných zážitků,“ upřesňují lidé z centra.

Pastorovi by prý v Iráku hrozila smrt

Ne všichni z Okrouhlíku u Jihlavy se ale rozhodli požádat o navrácení pasů a cestu do Německa, kde nakonec podali žádost o azyl. Rodina pastora, který už dříve musel utéct do Turecka, protože mu šlo o život, byla prý vždy v poněkud jiné situaci než ostatní uprchlíci ve skupině. „Tato rodina se nám vyjádřila v tom smyslu, že oni by takto neodešli, protože by jim nejspíše při případném návratu do vlasti hrozila smrt. Chtějí zůstat v České republice,“ upřesňuje Fiedlerová.  

Dan Drápal z nadačního fondu Generace 21, který je iniciátorem myšlenky na přesídlení křesťanských uprchlíků do České republiky, je ale v této otázce opatrnější. „On mluví trochu jinak, když mluví s ostatními uprchlíky. A trochu jinak, když mluví jen s námi. Jako kdyby tam fungoval nějaký tlak, kterému nerozumím,“ uvedl Drápal ve Studiu Blesk. 

Drápal sám se prý stále snaží rozšifrovat vztahy mezi uprchlíky. Jen málokdy podle něj dokážou říct otevřeně svůj názor například v situaci, kdy se jim něco nelíbí nebo nevyhovuje. Prý u nich v těchto případech vítězí určitá slušnost.

„Jedno, co jsem se s nimi už naučil, je to, že to, co se řekne v prvních deseti až dvaceti minutách, neplatí. Je to jen nějaký úvod, ze kterého se pak dá ustoupit,“ vysvětluje Drápal. Sám je prý přímočarý člověk a je proto rád, že s nimi moc často nejednal.

Video
Video se připravuje ...

Studio Blesk – Dan Drápal Tomáš Polák, Lukáš Červený

Přesun čtyřčlenné rodiny uprchlíků z Okrouhlíku do Prahy by nemělo ohrozit jejich integrační řízení. „Tu první fázi mají dokončenou od nás a tu druhou šla plnit do Prahy, pod jinou organizaci. Jediné, co by jim jejich situaci mohlo zkomplikovat, je možnost, že se například změní veřejné mínění, tak by teoreticky mohli mít horší podmínky pro hledání práce,“ upřesňuje Fiedlerová s tím, že ze strany délky integrace by jim nic komplikovat cestu nemělo.

Fotogalerie
14 fotografií