Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Uprchlíci jen zneužili Česko. V cestě za BMW a nešizeným chlebem

Uprchlíci z Iráku při stěhování z Jihlavska a komentátor Petr Holec
Uprchlíci z Iráku při stěhování z Jihlavska a komentátor Petr Holec  (Autor: ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. dubna 2016
05:30

Tak už je zřejmě jasnější, proč skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku nepožádala na poslední chvíli o azyl v Česku, kam je převezl a kde se o ně staral Nadační fond Generace 21: radši požádali o azyl v bohatším Německu, kam na vlastní pěst náhle odjeli v neděli večer. A kam míří i většina uprchlíků.

Vlastně ani nevím, jestli jim pořád máme říkat uprchlíci, nebo jen ekonomičtí migranti. Uprchlíci utíkají i před válkou, zatímco ekonomičtí migranti jen za lepším životem. Uprchlíkům před válkou by tak logicky stačilo chudší, ale v podstatě mírové Česko; ekonomičtí migranti po české mírové almužně a slevovém životě netouží. Stejně jako my chtějí BMW a nešizený chleba.

Nadační fond teď říká, že Iráčany k odjezdu do Německa přesvědčil někdo třetí. Svým způsobem to je už jedno, přinejmenším reputačně. Nejrůznější fondy i nadace Čechy dokola přesvědčují, aby byli k uprchlíkům, běžencům, migrantům i komukoli na cestě kromě teroristů vstřícnější. Nakonec i my jsme kdysi utíkali, a to i jen kvůli BMW a nešizenému chlebu.

Teď je o jejich vlastní pravdě přesvědčili sami Iráčané: uprchlíci jdou jen za lepším životem, tak proč je litovat? Nelitujeme ostatně ani naše vlastní uprchlíky před komunismem. Jak nedávno řekl exprezident Václav Klaus, zradili nás; nechtěli jezdit v trabantu a na dovolenou od ROH. Iráčané teď pro změnu zradili ty, kteří na jejich příběhu chtěli Čechům ukázat, že stojí o naši pomoc.

Jejich příběh, který navíc česká veřejnost sledovala téměř v přímém TV přenosu, teď vypadá politicky dost nekorektně: Iráčané Česko jen zneužili na cestě do Německa. Žádný starý děda, co touží umřít s rodinou v Iráku, ale obyčejná německá kvalita života. Ošklivý konkrétní příběh jednoduše nahradil tisíce hezkých abstraktních příběhů.

Nejen Tomio Okamura a Miloš Zeman musejí mít radost. Denně nám říkají, ať nevěříme mediální propagandě o uprchlících; všichni jsou stejně jen ekonomičtí migranti, nebo teroristi. Nebo obojí, plus ještě další věci. Přesídlením několika desítek křesťanských běženců chtěla česká vláda světu ukázat, že i my máme srdce. Teď radši zastavila i tenhle program. Málokdo pomohl naší xenofobii tak jako 25 Iráčanů.

Podívejte se na Studio Blesk s Danem Drápalem z Generace 21:

Video  Studio Blesk - Dan Drápal  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...