Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Že si Němci nechali uprchlíky z Česka? „Může za to Chovanec,“ míní člen nadace

Autor: Tomáš Polák - 
4. dubna 2016
21:20

Skupina iráckých křesťanů, kteří odmítli český azyl, nakonec zůstane v Německu. Podle jednoho z organizátorů přesidlování z Generace 21 Dana Drápala to může vést k dalšímu rušení již probíhajících azylových řízení ostatních křesťanů. To, že se Německo nakonec rozhodlo uprchlíky nevydat zpět do Česka, mohla podle Drápala zapříčinit tvrdá reakce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který chtěl Iráčany co nejrychleji vrátit zpět do jejich vlasti. Drápal to řekl ve Studiu Blesk.

„Já samozřejmě jsem rád, že se nemusí vracet do válkou zmítaného Iráku a že ty děti budou snad vyrůstat v relativním bezpečí,“ řekl Drápal. „Na druhou stranu, člověk si klade otázku, jestli platí vůbec nějaká pravidla v Evropě,“ dodal.

Ministr vnitra Milan Chovanec v neděli napsal na Twitter, že již požádal Policii České republiky, aby vynaložila veškeré zákonné prostředky pro vrácení Iráčanů zpět do Iráku. „Možná tato slova byla pro ně argumentem, aby je Němci nevydávali zpátky,“ myslí si Drápal.

Podle něj teď navíc hrozí, že ostatní uprchlíci by také mohli stáhnout žádost o azyl a vyzkoušet to samé, co udělali jejich krajané. „Stát se to může, zatím se ale zdá, že jak ti na Severní Moravě, tak ti pražští jsou v naprosté pohodě,“ řekl ve Studiu Blesk.

Chovanec v neděli také řekl, že Iráčané „zneužili dobrou vůli České republiky a jejích občanů“. Podle Drápala uprchlíci zneužili také dobrou vůli Generace 21. „Protože my jsme jim říkali, jaká ta situace tady je, že na to hledí celá republika a podle toho, jak oni se zachovají, tak to může velice výrazně formovat vztah našeho obyvatelstva vůbec k pomoci skutečně potřebným lidem,“ řekl Drápal ve Studiu Blesk.

Video Studio Blesk – Dan Drápal - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Drápala ale chyba není ve výběru křesťanů. Vždy se podle něj muselo jednat jen o takové osoby, které skutečně musely opustit svůj domov. „Přišli o svůj majetek, přišli o své zaměstnání a byli to křesťané. Tady nejde o to, že bychom nějak zásadně úplně stoprocentně nechtěli sem vzít žádného muslima, ale když jednáte s nějakou komunitou, tak těžko můžete jednat s nějakou jinou,“ vysvětlil Drápal.

Jeden z bývalých spolupracovníků Generace 21, irácký koordinátor Salman Hasan ale v rozhovoru pro Parlamentní listy naznačil, že klíč výběru křesťanů mohl být i v tom, kolik si za to zaplatili. Někteří představitelé nadačního fondu měli totiž údajně měnit jména uprchlíků na schváleném seznamu vlády.

„Vymazali potřebné lidi z toho seznamu a nahradili jinými. Vymazali ze seznamu opravdové uprchlíky z nebezpečných zón, vdovy, sirotky, nemocné děti a nahradili je bohatými lidmi, kteří uprchlíky nejsou,“ řekl Hasan. To je podle Drápala lež.

„Všichni lidé, kteří sem přijeli, jsou lidé, které buďto přímo vybral nebo schválil Salman Hasan,“ Drápal ale přiznal, že k

Jeden z organizátorů přesidlování iráckých křesťanů Dan Drápal Jeden z organizátorů přesidlování iráckých křesťanů Dan Drápal | Blesk.cz Lukáš Červený
Jeden z organizátorů přesidlování iráckých křesťanů Dan Drápal Jeden z organizátorů přesidlování iráckých křesťanů Dan Drápal | Blesk.cz Lukáš Červený
nějakým škrtům skutečně došlo. „My jsme škrtli jediného člověka a jeho dceru, a to byl člověk, o kterém jsme měli už dříve pochybnosti a který se vyjadřoval velice nejasně. Měli jsme obavy, že by právě mohl jít ještě někam dál,“ vysvětlil Drápal. Škrtnutí těchto osob navíc proběhlo podle Drápala po dohodě s ministerstvem vnitra.

Dosud do České republiky Nadační fond Generace 21 přesídlil 89 uprchlíků z celkových 153. Projekt ale ministr vnitra dočasně pozastavil. Jeho budoucnost bude ve čtvrtek řešit vláda.