Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ISIS jim zabíjel rodiny, děsil sexuálním otroctvím. Teď jsou doma v Česku

Autor: Daniela Soukalová - 
19. února 2016
20:23

Pronásledování teroristy, každodenní únosy lidí kolem nebo neustálý strach žen z toho, že si je bojovníci Islámského státu vyberou jako sexuální otrokyně. To všechno ve své vlasti okusili křesťanští uprchlíci, kteří v pátek odpoledne přiletěli do Prahy. Více než čtyřicetičlenná skupina bude rozdělená do Jihomoravského, Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Všichni po příletu děkovali za možnost opustit státy, kde strádali, a za to, že mohou začít nový život.

Osm z křesťanů přiletělo z Libanonu a zbytek z uprchlických táborů v Erbílu. Každý z nich si prožil svůj příběh, který je ve většině případů děsivý. Ve skupině je celkem sedm rodin se šestnácti dětmi a dorostenci, dále tři svobodné sestry ve středním věku – těm v mládí zavraždili islamisté rodiče, dva starší manželé, jedna postarší žena – jejího manžela unesl ISIS a dodnes neví, jestli je naživu, přicestovala i vdova se dvěma staršími syny, z nichž jeden je zdravotně handicapovaný. 

Právě křesťané si museli během pětileté války v Sýrii projít hororem a utíkali před různými radikálními skupinami včetně takzvaného Islámského státu.

„Toto už je naše země, v Iráku jsme hrozně strádali. Děkujeme Česku a Salmanovi a Filasovi, kteří nás přijali a objali. Toto bude moje vlast,“ prohlásila po příletu May se slzami v očích. I v její rodině vraždili islamisté – zabili jejího švagra.

Kostel plný věřících vystřílel ISIS, příbuzný mrtvých je teď v Česku

„Děkujeme české vládě a českým lidem, že nás přijali v tak šťastném dni a přijali nás ze zemí, kde jsme strádali,“ uvedl bývalý ředitel školy Samir. I on na vlastní kůži zažil, jaké je to přijít o příbuzného. Na konci listopadu 2011 v kostele v Bagdádu teroristé postříleli 30 lidí. Mezi nimi byli i jeho tři bratranci. „Od toho dne jsme vyhnaní z Bagdádu do Karakoše na severu. Také v srpnu 2014 nás IS vyhnali i z našich nových oblastí,“ upřesnil Samir.

„Tohle teď bude má vlast,“ řekla dojatá May po příletu do Česka. Co řekli další z uprchlíků? Podívejte se na video:

Video Další skupina křesťanských uprchlíků přistála v Praze. - Daniela Soukalová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Děs v oblastech, které ovládli teroristé, zažívaly i ženy, které zůstaly bez příbuzných a manželů. Každý den se bály únosu, znásilnění nebo toho, že je bojovníci IS vezmou jako sexuální otrokyně. Halah zůstala sama jen se svými třemi sestrami. „Byla to pro nás hrůza, ti teroristé tam řádili a zabíjeli. Česká vláda nám pomohla se dostat z toho všeho. Od začátku byli vedle nás a pomáhali nám. Jediné, co potřebujeme, je bezpečí a mír,vysvětluje Halah.

Let do České republiky trval uprchlíkům 13 hodin. Pro nás je tohle velká chvíle, víme, že jste všichni k smrti unavení, sám jsem poznal, jak je to náročné, ale jsme moc rádi, že jste tady mezi námi a doufáme,“ uvedl publicista Dan Drápal, který je původcem myšlenky na záchranu křesťanských uprchlíků. Celý let absolvoval spolu s uprchlíky. 

Útočiště najdou v Brně

V prvních dvou měsících bude 24 z nich bydlet v hostelu v centru Brna, devět lidí pak bude ubytováno v obci Smilovice ve středisku Karmel, které provozuje Slezská diakonie. Ke skupině ve Smilovicích se přidá také jedna pětičlenná rodina, která je již dnes v rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy, neboť ve Smilovicích bude mít své příbuzné. Celkem zde tak bude 14 lidí. Naopak do Jihlavy přijede dalších 8 osob z nové skupiny. 

Tam už probíhá integrace uprchlíků a seznamují se nejen s českým jazykem, ale i s určitou obdobou české občanské nauky. Jak na ni reagují uprchlíci v Okrouhlíku? „Skoro bych řekla, že to jsou takové české rodiny, nevidím v tom rozdíl, měli jsme první úvodní lekci této ‚občanské nauky‘ a můžu říct, že pak tleskali a objímali nás. Takže byli rádi, že některé informace mají. Říkali jsme jim například, kolik stojí nájem bytu, kolik si můžou vydělat a například kdo s nimi pracuje,“ uvedla pro Blesk.cz ředitelka Centra multikulturního vzdělávání Dana Fiedlerová.

Podle ní výuku mnohem lépe vstřebávají dospělí uprchlíci, protože mají velkou motivaci v tom, že chtějí začít co nejdříve pracovat. „Ty děti si to ještě tak neuvědomují, proč se mají učit, ale zase jim to rychleji myslí, takže to vyjde asi tak nastejno,“ upřesnila Fiedlerová.

Po dvou měsících pak budou jednotlivé rodiny přestěhovány do klasických bytů a budou procházet intenzivním integračním procesem další čtyři měsíce. „Předpokládáme, že během této doby získají azyl. Po zhruba půl roce jim proto začneme hledat práci, za kterou se mohou přestěhovat kamkoliv v České republice. Již v tuto chvíli máme od soukromých podnikatelů a firem řadu nabídek,“ uzavřel ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant.