Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Epidemie chřipky zabila v Rusku už 50 lidí. Česko se na ni připravuje

Autor: bru/ČTK - 
26. ledna 2016
18:15

Epidemii chřipky v Rusku podlehlo už 50 nemocných, z nich téměř polovina během posledního týdne. S odvoláním na statistiky zdravotníků to dnes oznámila agentura TASS. Vysoká nemocnost je podle nich spojená s rozšířením mutací viru prasečí chřipky H1N1. Nejvíce postiženou oblastí je severozápad země, konkrétně Petrohrad. Epidemie chřipky přijde brzo i do Česka, nečeká se však, že by měla takto agresivní podobu.

Česko je na prahu chřipkové epidemie, počty pacientů s chřipkou a chřipce podobným onemocněním (ILI) stouply v minulém týdnu o víc než 80 procent, na chřipku v této sezoně zemřeli už čtyři pacienti. Hlášeno je 22 vážných průběhů chřipky.

„Na 100 000 obyvatel bylo ve třetím kalendářním týdnu 1191 případů akutních respiračních infekcí (ARI), což je nárůst oproti předchozímu týdnu o 15 procent, a 49 případů chřipky, což je nárůst téměř o 82 procent,“ upřesnila Marie Otavová z národní referenční laboratoře pro chřipku. Nemocnost na chřipku nejvíc stoupla v krajích Karlovarském a Středočeském a v Praze.

Při předchozím hlášení byl mezitýdenní nárůst akutních infekcí dýchacích cest necelá dvě procenta, nárůst se tedy výrazně urychlil. „Máme i zvýšenou frekvenci průkazů chřipkového viru v klinických vzorcích, tak jsme pravděpodobně na počátku epidemie, zatím se jedná nikoli o epidemii, ale spíše zvýšený výskyt a vytvářejí se lokální ohniska,“ uvedla Otavová.

Laboratorně byl ve třech případech prokázán virus chřipky B, v pěti chřipky A, ve 12 případech šlo o subtyp A/H1N1, ve dvou A/H3N2. U všech pacientů bylo nějaké ze základních chronických onemocnění a nebyli očkováni proti chřipce. Věk pacientů se pohyboval od 35 do 82 let.

Právě chřipka s označením A/H1N1 se rozšířila na Blízkém východě i v Rusku.

Rusko zápolí s prasečí chřipkou

Ze zaznamenaných případů připadá 96 procent na virus prasečí chřipky, řekla vedoucí moskevské diagnostické laboratoře Anna Somininová. Na 40 procent zachycených virů přitom vykazuje charakteristiky, proti nimž jsou vakcíny neúčinné. Virus H1N1 se v Rusku vyskytuje ve třech mutacích, uvedla Somininová.

K dnešnímu dni byl práh epidemie překročen ve více než polovině ruských autonomních republik, krajů a oblastí, uvedl TASS. Epidemická situace se nevyhnula ani metropoli Moskvě. V nemocnicích jsou zakázány návštěvy, učitelé ve školách mají pravidelně kontrolovat žáky a nemocné do příjezdu zdravotníků izolovat od ostatních.

Největší počet úmrtí, kolem 25, je v Petrohradě, kde je epidemická situace nejhorší. V uralském Jekatěrinburgu byly uzavřeny všechny školy, stejně jako například v Saratově a dalších velkých městech.

Na Ukrajině zemřelo na komplikace provázející chřipkové onemocnění do konce minulého týdne 72 lidí, oznámila agentura Unian. Nejvíce úmrtí hlásí Doněck a Oděsa. V hlavním městě Kyjevě evidují 40.000 nemocných, zemřelo 18 lidí, z toho 11 během posledního týdne.

Jak se bránit před chřipkou? Správně si myjte ruce:

tgbg ( 26. ledna 2016 19:08 )

Rusáci v čele s Putlerem by se měli starat o svoje lidi a ne zakládat válečné konflikty po celém světě.

Zobrazit celou diskusi