Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„O běžencích nic nevíme.“ Na křesťanské uprchlíky obce nikdo nepřipravil

Autor: sou - 
18. ledna 2016
06:15

První skupina iráckých křesťanů přiletí do Česka už koncem ledna. Jedná se celkem o 27 lidí. Zatímco rada města Jihlavy jejich pobyt odsouhlasila a starosta obce Čížov prý doufá, že jejich integrace v rekreačním areálu Okrouhlík proběhne bez problému, v dalších nedalekých obcích o nich nic neví. Z uprchlíků tam tak mají obavu.

Poslední lednovou neděli přijede do České republiky první skupina iráckých křesťanů. Zástupci Generace 21 museli vyhledat vhodný objekt, který by vyhovoval nařízením ministerstva vnitra a byl by v daném období prázdný. Po souhlasu majitelů byl vybrán rekreační areál Okrouhlík nedaleko obce Čížov. 

„Nachází se zhruba 700 metrů od ní, takže ti křesťané v ní primárně nebudou. Maximálně si tam například přijdou nakoupit nějakou limonádu, to se stát může, ale jinak se nebudou pohybovat v obci,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. Starosta obce Čížov se mu měl vyjádřit v tom smyslu, že doufá, že když se jedná o křesťanské uprchlíky, jejich pobyt bude probíhat v klidu a nenastanou žádné obtíže.

Tam budou mít čas prý na klidnou aklimatizaci a zároveň tam získají základní informace, aby se co nejlépe integrovali a sžili s českou společností a kulturou. „Já osobně si myslím, že to bude otázka dejme tomu 6 týdnů, ale o všem se ještě momentálně jedná,“ upřesnil Talafant s tím, že v objektu jsou dva sály vhodné pro jejich výuku. 

Po zhruba třech měsících se křesťané přesunou do bytů 

Zatímco Čížov o křesťanských uprchlících ví, další obec, která je od areálu vzdálená necelé tři kilometry, zatím žádnou oficiální zprávu nedostala. „To mi tady říkala jen jedna paní a ptal se mě na to synovec z Jihlavy. Já sama o tom, že by měli být nějací uprchlíci na Okrouhlíku, informace nemám,“ uvedla starostka obce Vílanec Lenka Maršánová. „Mně osobně se ti uprchlíci zrovna nějak moc nelíbí, nevím, co to je za lidi,“ dodala.

Po uplynutí času na integraci se iráčtí křesťané přestěhují do Jihlavy, kde už budou žít v bytech, které nabídlo nadačnímu fondu přímo město. Podle tamního primátora Rudolfa Chloupka je Jihlava připravena těmto rodinám pomoci. „Město Jihlava má nyní asi dva měsíce na vyhledání vhodných bytů a vyřízení s tím spojené administrativy. Po předání bytů bude po nezbytně nutnou dobu nájem hradit nadační fond,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Vymazal. 

Až si najdou práci a budou soběstační, tak si už budou iráčtí křesťané hradit nájem sami a následně si budou muset najít i vlastní bydlení. „Není to neobvyklý postup, město má možnost na přechodnou dobu lidem v podobné situaci takto pomoci. Jihlava už v minulosti podobným způsobem pomáhala rodinám z Kazachstánu a Ukrajiny,“ dodal Vymazal.