Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bude-li to nutné, přijmu uprchlíky u sebe, řekl Schwarzenberg

Autor: Václav Lang - 
15. ledna 2016
09:25

Exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg varuje, že i mezi Evropany jsou vrazi a chlípníci, stejně jako jsou součástí uprchlické vlny. I tak ale zastává názor, že se lidem v nouzi má pomáhat, a bude-li to nutné, ubytuje takové i u sebe.

„Kdybych vybral 700 tisíc občanů jakékoliv evropské země, ať už Francouzů, Němců, Rakušanů či Čechů, bylo by mezi nimi jistě několik vrahů, dost podvodníků a zlodějů a mnoho chlípníků, ale na druhé straně snad i někteří lidé svaté povahy, poctivci, starostliví otcové rodin atd. Prostě je to průměr obyvatelstva. Tudíž nemůžeme očekávat, že uprchlíci jsou zástup andělů. Jsou to lidé jako my, se stejnými slabostmi i ctnostmi,“ prohlásil Schwarzenberg.

Ani tento fakt podle něj nezmenšuje naši povinnost pomáhat obětem války. „Samozřejmě, bude-li to nutné, přijmu uprchlíky i u sebe. Této povinnosti se nevyhýbám. Když přijdou, tak jsem si vědom toho, že lidem v ohrožení máme pomoci,“ prohlásil.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Vzhledem k tomu, že konflikty na Blízkém východě zřejmě jen tak nepominou a uprchlíci se nebudou moci ještě nějakou dobu vrátit, je podle něj nutné začít pracovat na jejich integraci. „Znamená to výchovu. Nejenom dětí, které se musí od předškolního věku učit česky, aby mohly chodit do našich škol, nýbrž také dospělých. Musejí si uvědomit, jaké hodnoty jsou pro nás určující, a musejí vědět, s jakým chováním či názory tady tvrdě narazí. A samozřejmě i u nich je nutná výuka jazyků, aby mohli co nejdříve začít pracovat,“ vybídnul.

Zároveň podotknul, že je nutné postavit se Islámskému státu se zbraní. Co se týče Sýrie, všechny strany konfliktu tam podle něj prolévají tolik krve, že kdo může, ze země uteče. „Ono se to hezky vyzývá z pohodlí křesla k boji, když nemají zbraně a ani armádu, která by byla schopná těmto silám vzdorovat a ke které by se mohli přidat,“ prohlásil.

Miloš Zeman při svém vystoupení na Albertově zopakoval svůj údiv nad tím, že do Evropy přicházejí mladí a zdraví muži, i když by mohli doma bránit svou vlast. Miloš Zeman při svém vystoupení na Albertově zopakoval svůj údiv nad tím, že do Evropy přicházejí mladí a zdraví muži, i když by mohli doma bránit svou vlast. | Ladislav Křivan

Reagoval tak pravděpodobně na výroky prezidenta Miloše Zemana, který se opakovaně podivil nad tím, že do Evropy přicházejí tisícovky mladých mužů, místo toho, aby bránili svou vlast.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa