Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Holkám na zadek nesahat.“ Vykázaní uprchlíci můžou po osvětě znovu do bazénu

Autor: ČTK, tmp - 
18. ledna 2016
20:05

Uprchlíci v německém Bornheimu budou mít od středy opět povolený vstup na místní plovárnu. Oznámila to v pondělí podle agentury DPA mluvčí radnice města nedaleko Bonnu. Cíle vysvětlit roli ženy a muže v německé společnosti prý bylo dosaženo – díky instruktážním letákům, na kterých jsou uprchlíci vyobrazení jako tmaví lidé a domorodí Němci jsou tu se světlou kůží.

Vstup zakázán! Přesně to slyšeli muži z místní uprchlické ubytovny, když se chtěli jít vykoupat v městském krytém bazénu. Město se rozhodlo uprchlíkům bazén znepřístupnit poté, co někteří z nich verbálně a neslušnými gesty obtěžovali ženy. Radnice předem naznačila, že tento týden opatření zruší a že zákaz bude platit do doby, než sociální služba muže z ubytovny proškolí.

Radní Markus Schnapka, který nařízení vyhlásil, ho mezitím vysvětlil uprchlíkům v ubytovnách. Jeho smyslem a cílem bylo podle města vyvolat „reflexi a diskusi o roli ženy a muže v německé společnosti, o rovnosti pohlaví a o respektování žen“.

Uprchlíci prý pocházejí ze zemí, v nichž platí jiná měřítka norem a hodnot, zvláště pokud jde o postavení ženy ve společnosti. Uprchlíci se tak prý musí nově zorientovat.

Německá společnost provozovatelů plováren mezitím vydala doporučení ohledně pravidel bezpečnosti a chování. Na plovárnách nyní mohou být vyvěšeny plakáty s následujícím upozorněním: „Ke každé ženě a každému muži je třeba se chovat s úctou. Sexuální obtěžování, například neslušná gesta, vyjadřování a tělesné přibližování a také nežádoucí dotýkání nejsou povoleny.

2563843:full:true:true

Opatření ostře kritizovala organizace hájící práva uprchlíků v Severním Porýní-Vestfálsku.

Některé další německé plavecké stadiony už dříve vyvěsily ve svých prostorách plakáty, na kterých uvádějí, že jakékoli obtěžování žen je nepřípustné. K takovému opatření se uchýlil například Mnichov, který má k dispozici letáčky ve vícero jazycích, mimo jiné v arabštině, somálštině či paštunštině. Text je navíc doplněn obrázky, aby byl srozumitelný i negramotným.