Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi milují Slováky, Němci je začínají štvát. Kvůli přístupu k migrantům

Autor: ČTK, ula - 
14. ledna 2016
12:10

Češi přestávají mít rádi západoevropské země, hlavně Německo. Vztah Čechů k našim západním sousedům se výrazně zhoršil, hlavně kvůli německému přístupu k migrantům. Nejlepší vztah mají se Slováky. Výsledky vyplývají z průzkumu agentury STEM.

Ve výběru agentury sice řada zemí chybí. Ale hůř než před dvěma lety Češi vnímají například i Belgii, Švédsko, Francii, Velkou Británii a také USA. Nejlepší vztah mají dlouhodobě ke Slovensku.

Rezervovanost kvůli migrantům

Německo nyní vnímá pozitivně 49 procent lidí, což je o 15 procentních bodů méně než při posledním průzkumu v říjnu 2013. „Je pravděpodobné, že tato změna odráží postoj českých občanů k německé politice vůči migrantům a skepsi české veřejnosti k tomu, zda se Německu podaří uprchlickou krizi zvládnout,“ uvedla agentura.

Vztah k Německu se za poslední dva roky zhoršil zejména mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi. „V minulosti silně závislý vztah k Německu na úrovni vzdělání je tedy nyní téměř shodný ve všech vzdělanostních skupinách,“ podotkl STEM.

V očích Čechů si pohoršili i Švédové nebo Francouzi

Situace v Evropě se ale podle STEM promítá i do postoje k jiným západoevropským zemím. Švédsko si pohoršilo o 11 procentních bodů na 70 procent, Francie o sedm procentních bodů rovněž na 70 procent, Holandsko o osm procentních bodů na 71 procent, Velká Británie o pět procentních bodů na 70 procent, Dánsko o 11 procentních bodů na 64 procent a Belgie o 14 procentních bodů na 60 procent. USA pak kladně vnímá 43 procent Čechů, v roce 2013 to bylo 54 procent.

Ke Slovensku mají Češi dlouhodobě nejlepší vztah. Momentálně ho kladně vnímá 86 procent dotázaných, o tři procentní body více než v roce 2013. Na druhém místě je Rakousko se 72 procenty příznivých hodnocení. Třetí pak skončilo Holandsko. Na opačném konci je Turecko s 15 procenty, Ukrajina s 24 procenty a Čína s 25 procenty.

Uprchlíci v Německu. Důvod zhoršeného pohledu Čechů: