Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Integrace migrantů v Německu drhne. „Ještě jsme nezačali,“ řekl vicekancléř

Autor: ČTK, mb - 
18. ledna 2016
18:50

Německo se zatím staralo jen o to, aby migranty ve své zemi ubytovalo – s jejich integrací dosud nezačalo. Má to být úkolem na desetiletí, který si vyžádá zaměstnání tisíců policistů a učitelů a bude znamenat náklady v řádu miliard eur. V pondělí to na tiskové konferenci prohlásil německý vicekancléř Sigmar Gabriel (56). Vyzval také k omezení počtu přicházejících běženců.

„Veškerá finanční síla, kterou jsme dosud vynaložili, šla na zajištění ubytování běženců, aby se z nich nestávali bezdomovci. Pokud jde o integraci, stojíme teprve na začátku,“ řekl Gabriel. Podle odhadů mnichovského institutu Ifo loni vydalo Německo ze státního rozpočtu a z prostředků spolkových zemí a obcí na péči o uprchlíky až 20 miliard eur (540 miliard Kč).

Integrace běženců si podle Gabriela vyžádá dodatečné náklady. „Budeme potřebovat přijmout nových devět tisíc policistů, 25 tisíc nových učitelů, 15 tisíc nových vychovatelů. Budeme muset zdvojnásobit výstavbu nových bytů, tak aby jich bylo zprovozněno nejméně 400 tisíc ročně,“ řekl vicekancléř. „Náklady, které jsou nutné pro tento integrační program, se pohybují kolem pěti miliard eur (135 miliard Kč) ročně,“ dodal.

Chceme méně uprchlíků

Vyzval také k omezení počtu uprchlíků, kteří do Německa přicházejí. „Nejde o to, aby se Německo uzavřelo před světem. Pokud však máme splnit úkol integrovat běžence, nesmíme si dělat iluze o tom, co je v rámci integrace proveditelné,“ řekl s tím, že země nemůže každý rok přijmout přes milion lidí, jako tomu bylo loni.

Gabriel se vyslovil pro zachování kontrol na německých hranicích, dokud se nepodaří zajistit bezpečnost vnější hranice schengenského prostoru. „Nikdo v Evropě nemůže dlouhodobě udržet otevřené národní hranice, když vnější hranice je děravá jako švýcarský sýr,“ řekl.