Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Hlavní musí být bezpečí našich občanů. Ne cizinců, věří šéfka diplomacie EU

Autor: všm, ČTK - 
11. ledna 2016
16:01

„Občané EU musí být středobodem veškeré naší činnosti,“ uvedla šéfka unijní diplomacie Federika Mogherini na pondělní veřejné debatě v Praze. Podle ní má Unie zajistit bezpečný a klidný život primárně vlastním lidem. Nemůže myslet pouze na uprchlíky. Během diskuze, které se účastnil také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), připomněla Mogherini i sexuální útoky v Kolínu nad Rýnem. „Je to mimořádně bolestivé téma. Politici ho ale nesmí zneužít,“ varovala diplomatka před protiimigračními náladami.

„Nezapomněla EU na své občany?“ otázal se šéf odborů Josef Středula Mogherini během pondělní veřejné debaty Budoucnost Evropy v propojeném světě. „Mít strach v zemi, kde žijete, ne proto, že jste si to způsobili, ale přišlo to z vnějšku, může vyvolat reakce, jaké si nikdy zástupci EU ani nepředstavovali,“ varoval odborář.

Šéfka unijní diplomacie mu dala za pravdu s tím, že v centru zájmu evropských orgánu opravdu musí stát jejich vlastní lidé. Zároveň přiznala chybu Evropské unie v tom, že i když byly signály o přicházející uprchlické krizi zřetelné již před několika lety, všichni před tím zavírali oči.

„Občas se nám nedaří odhadnout, co se stane. A občas jen nechceme vidět, co přijde. A pokud nebudeme mít tu odvahu si vše přiznat, tak bereme občanům možnost se s tím vyrovnat. Kdyby Evropa reagovala na uprchlické trendy už před 4–5 lety, tak bychom nemuseli být v té situaci, kde jsme. Nebyli jsme schopni postavit se tváří tvář pravdě,“ uvedla Mogherini.

Debata se stočila i k nedávným hromadným útokům v Kolíně nad Rýnem. Tam padlo přes 500 trestních oznámení, ve dvou pětinách případů kvůli sexuálnímu napadení. Diplomatka popsala, že je pro ni jako pro ženu složité o tomto tématu hovořit. V každém případě jde prý o hrozné činy, které musely otřást všemi ženami v Evropské unii. Bohužel, násilí vůči ženám je věc, které jsme museli čelit i před 31. prosincem," dodala na adresu ataků s tím, že zločiny nepáchají rozhodně pouze přistěhovalci. A že by je v žádném případě neměli politici použít jako nástroj k prosazení svých názorů. 

Jak chránit vnější hranice?

Již při předchozím dopoledním jednání mezi Zaorálkem a Mogherini se rozebírala hlavně uprchlická krize. Zaorálek po jednání řekl, že klíčovou otázkou v tématu migrace je nyní ochrana vnější hranice. Podotkl, že česká vláda na to dlouhodobě poukazovala a ukazuje se, že měla pravdu. Předpokladem pro úspěšné zvládnutí přílivu migrantů jsou podle něj fungující hotspoty. "Není to dokonalé, musí se na tom zapracovat. Ochrana vnějších hranic je ta oblast, kde se EU má dohodnout na tom, že musíme být schopni to dělat společně," řekl český ministr.

Mogheriniová dodala, že unie musí čelit krizím jednotně a ocenila konstruktivní a vyvážený přístup české vlády nejen k otázkám, které se týkají migrace. "Pozice, kterou jste vyjadřoval vy, premiér i vaši kolegové, je vždy ta, která poukazuje na jednotu EU jako nezbytnou pro řešení krizí," uvedla. Česká republika podle ní zvolila chytrý přístup.

Odpoledne Mogheriniovou přijme ve Strakově akademii premiér Bohuslav Sobotka. Tématy jednání budou kromě globální bezpečnostní strategie také situace v Evropě a otázka migrace.

V programu šéfky unijní diplomacie je i schůzka s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a dalšími členy Parlamentu nebo s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi