Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hašek uprchlíky v Česku nechce, Sobotkovi navzdory. Dienstbier mu připomněl lži

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. ledna 2016
13:10

V reakci na sérii sexuálních útoků v německém Kolíně nad Rýnem se proti přijímání migrantů v Česku ostře postavil předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Ten se vzepřel premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a hodlá podpořit pomoc uprchlíkům pouze mimo Českou republiku. Za „politiku otevřené náruče“ to od něj schytali Němci.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) souhlasí s politikou slovenského premiéra Roberta Fica, podle kterého bude Slovensko dávat v souvislosti s migrační krizí peníze pouze na ochranu vnějších hranic EU a na nic jiného. Fico zároveň koncem minulého týdne zdůraznil, že Slovensko už nebude přijímat uprchlíky, a to ani dobrovolně.

Hašek naopak kritizuje německou kancléřku Angelu Merkelovou, jejíž zásadní politické chyby se prý naplno ukázaly při útocích v Kolíně nad Rýnem na přelomu roku.

„Nebylo to Slovensko ani Česká republika, kdo tuto krizi způsobil a kdo odstartoval proces destrukce důvěry lidí v Evropskou unii. Nebylo to Slovensko ani Česká republika, kdo nezodpovědně otevřel náruč a bez zodpovědné přípravy a zhodnocení vlastních reálných možností dal fakticky do pohybu miliony běženců,“ horlí na sociální síti bývalý místopředseda ČSSD.

Oranžový Hašek prý nehnědne

Na stranu extrémní pravice se prý ale těmito svými názory nepřidává. „Nehnědnu, jen si při pohledu na kolaps sousedního německého státu, který už není schopen ochránit ani bezpečnost vlastních občanů a bezmocně přihlížel hromadnému porušování zákona ve formě násilných útoků na německé ženy, uvědomuji, že mám jako politik ČSSD […] spoluodpovědnost za bezpečnost části ČR,“ napsal také Hašek. Hnědá barva tradičně odkazuje na spojitost s nacisty a neonacisty.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) odmítá snahu Česka přijímat uprchlíky. Ze současné situace viní Německo. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) odmítá snahu Česka přijímat uprchlíky. Ze současné situace viní Německo. | Facebook / Michal Hašek

Hašek je ochoten souhlasit s materiální a potravinovou pomocí v regionech postižených válkou, vše se ale má odehrát mimo území Česka. „Vyjadřuji se jasně, jednoznačně a s vědomím, co na moji adresu budou říkat vítači po pražských či brněnských kavárnách […] či jaký mail pošle mému předsedovi (ČSSD) jeho poradce Ota Novotný,“ píše Hašek na závěr svého prohlášení a rýpne si tak do premiéra Bohuslava Sobotky, který se stal terčem útoku hackerů.

„Kolín je jen kamínek v mozaice. Vyjádřil jsem svůj názor primárně na podporu stanoviska premiéra Roberta Fica, sdílím jeho pohled,“ napsal v pondělí Blesk.cz Hašek v SMS zprávě na otázku, co ho k vyjádření vedlo.

Pučista ožívá směrem ke krajským volbám

Zřejmě nejzávažnější rozepře bývalého místopředsedy ČSSD Michala Haška se stranickým lídrem Bohuslavem Sobotkou je známa jako tzv. lánský puč. Hašek společně se senátorem Zdeňkem Škromachem, ministrem vnitra Milanem Chovancem, dalším hejtmanem Jiřím Zimolou a poslancem Jeronýmem Tejcem se těsně po vyhlášení sněmovních voleb v říjnu 2013 vydali na tajnou schůzku do Lán za prezidentem Milošem Zemanem.

Cílem mělo být sesazení Sobotky z čela ČSSD. Hašek den po volbách vyzval pozdějšího premiéra k odstoupení kvůli nízkému volebnímu výsledku. Sami „pučisté“ ale museli nakonec opustit stranické vedení. Na milost vzal premiér nakonec jen Chovance, který jako první o schůzce promluvil.

Jihomoravský hejtman zveřejnil svůj příspěvek v době, kdy politické strany pomalu začínají agitovat směrem ke krajským volbám. Ty se uskuteční letos v říjnu.

Jak lánskou schůzku, tak blížící se krajské volby vyčítá Haškovi v reakci na jeho slova ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (také ČSSD). „Politici přistižení při lumpárně, podrazu, lži patří dnes k hlavním bojovníkům proti islámu a migraci. Jde jim jistě o lidi, národ a ne kariéru!“ kontroval.

Haškův názor naopak zaujal na Pražském hradě, kde mu zatleskal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman dlouhodobě před přílivem uprchlíků varuje.

Aktivisté zamkli Lidový dům

„Po svém“ se proti imigrantům postavila také skupina aktivistů. Transparentem „Národe, vstaň, vláda tě zrazuje“ ozdobili sídlo sociální demokracie, které navíc uzamkli řetězy a zámky. Žádají demisi premiéra.

Naši pražští aktivisté zavřeli hlavní sídlo ČSSD v ČR! S pomocí dvou řetězů, trochou odvahy a velkých zámků jsme dali…

Zveřejnil(a) Pro-Vlast dne 10. leden 2016

„Zamkli, to je trochu nadnesené. Stalo se to v pátek kolem šesté hodiny odpolední. Lidový dům už byl uzavřen, včetně těch mříží, protože již bylo po pracovní době. Přišla skupinka aktivistů, dali tam řetězy, pověsili transparent a odešli, naprosto neagresivně,“ popsala akci mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Do původního stavu museli sídlo nejsilnější politické strany vrátit vrátný Lidového domu a správkyně budovy.

Video se připravuje ...
Další videa