Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Sexuálně obtěžují jednotlivci.“ Před reportérkou masturboval v ČR muž ve vlaku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. ledna 2016
05:00

Reportérka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová zažila řadu případů sexuálního obtěžování. Hovoří o nich otevřeně a okomentovala při tom i události v německém Kolíně nad Rýnem, kde se prošetřují útoky ze strany imigrantů. Kutilová má zkušenosti z cest po Sýrii, Iráku i afrických a asijských zemí. Upozorňuje, že různá náboženství nejsou v tomto směru to hlavní. Naposledy před ní masturboval Čech ve vlaku.

Se sexuálně motivovaným násilím a obtěžováním má Markéta Kutilová řadu zkušeností. Z novinářské a humanitární oblasti a bohužel i osobně. Ze strany cizinců, ale i českých mužů.

Před časem natáčela v Indii společně s týmem Femisphera oběti kyselinových útoků a upozorňuje, že v 90 procentech ženu znetvoří odmítnutý ctitel. Procestovala však i mnoho dalších zemí. Včetně Sýrie a Iráku, kam se opět chystá. Z mnoha zemí si odvezla zkušenosti i o sexuálním obtěžování.

V souvislosti s migrační krizí však nyní zaujaly především silvestrovské události z Kolína nad Rýnem, kde měli imigranti sexuálně obtěžovat Němky. „Je nesmysl se domnívat, že jde o nějakou muslimskou kulturu znásilňování a sexuálního obtěžování. Nic takového neexistuje. Pro mě to prostě byli konkrétní muži a ti jsou za to odpovědní,“ uvádí Kutilová ve svém komentáři pro magazín Reportér.

Události v Kolíně? Silvestr, oslavy a anonymita davu

„Podle mého názoru by nyní byla velká chyba zobecňovat a tvrdit, že všichni uprchlíci nerespektují naše zákony, kulturu, hodnoty a ženy. Jen do Německa přišel za poslední rok milion běženců... Jsou mezi nimi kriminálníci, lenoši, blbci… Jako mezi každou skupinou lidí,“ upozorňuje Kutilová.

Podle Kutilové však bude jedině dobře, pokud se kvůli mediálnímu ohlasu na vyšetřování v Německu Evropa rozhoupe ke společné koncepci imigrační politiky. Prosazuje názor, že je třeba si pečlivě vybírat, koho přijmout a koho ne.

V souvislosti s kolínskými událostmi je však Kutilová přesvědčena, že to, co se stalo v Kolíně nad Rýnem, je důsledkem oslav Nového roku, alkoholu a davové anonymity.

V čem ale vidí možné dopady kolínské aféry? „Může to být jeden z těch spouštěcích momentů v době, kdy situace v Evropě je velice napjatá, obzvlášť po pařížských útocích. Všichni čekají, co bude dál. Na další spouštěcí momenty, které věcmi pohnou. A tohle by mohl být jeden z nich, který třeba nějakým způsobem dá některé věci do pohybu, otevře lidem oči apod.,“ řekla Blesk.cz Kutilová.

„Na druhou stranu je to pořád útok, který se stal za jistých okolností. Pod vlivem alkoholu a o silvestrovské noci. Leckde silvestrovské oslavy mohou být bujaré, i v Praze v minulosti docházelo k obtěžování,“ dodala.

Kutilová se přitom v únoru chystá zpět do Sýrie, kde byla loni s novinářkou a fotografkou Lenkou Klicperovou. O jejich cestě vznikla knížka „Islámskému státu na dostřel“.

„Moje zkušenosti ze Sýrie a Iráku jsou jen a jen pozitivní, tam jsem právě neměla jediný problém, ani jediný křivý pohled, ale to samozřejmě neznamená, že Syřan se nemůže něčeho takového dopustit. Já si stojím za tím, že sexuální násilí páchají konkrétní muži a ne podle národnosti, etnika nebo podle náboženství,“ pokračuje pro Blesk.cz Kutilová. 

Sexuální frustrace i obraz bílé „povolné“ ženy

Právě náboženství či kultura však přece jen jistý vliv mít může. V čem? „Obecně lze říci, že vyšší míra sexuálního obtěžování je určitě ve společnostech, které jsou sexuálně frustrované. Kde muži před svatbou nemají možnost nějakého sexuálního kontaktu. Ať už je tam hinduismus, buddhismus nebo islám, zkrátka v zemích, kde jsou kulturní či náboženské tradice velmi přísné. Třeba nikdy jsem se nesetkala osobně se sexuálním obtěžováním v žádné z afrických nemuslimských zemí, kde je sexuální morálka trochu uvolněnější,“ poznamenala humanitární pracovnice.

Vedle sexuální frustrace však vidí i další důvod takových útoků. „Často je to dáno i obrazem ženy-bělošky, kdy si nedovolí na místní ženu to, co si dovolí na cizinku. Už proto, že tam nemám zastání, nemám vedle sebe manžela, který by mě chránil. A pak často je to opravdu dané obrazem ženy, kterou znají jen z filmu či z porna,“ podotýká v reakci pro Blesk.cz Kutilová.

Masturbující úchylové v Česku: Ve vlaku i při běhání

Ve svém komentáři Kutilová otevřeně prozradila, že se se sexuálním obtěžováním sama dostává do kontaktu poměrně často. Nejen při svých cestách do zahraničí, ale i v Česku. Naposledy to prý bylo na vlakovém nádraží ve Starém Městě na Moravě.

Seděla v klidu odpoledne na lavičce, a co bylo nejhorší – na klíně měla spící malou dcerku. „Přisedl si ke mně a začal mě zezadu ohmatávat – po zádech a po zadku. Řekla jsem mu, ať odprejskne, to neudělal. Přesedla jsem si na jinou lavičku a do vlaku nastupovala jako poslední. Aby neviděl, v jakém vagonu pojedu. Po pár minutách jízdy si mě našel a sedl si naproti mně. Začal šeptat vulgarity a… masturbovat,“ popsala magazínu Reportér.

„V Česku se to může stát kdekoli, kde jsem sama – tzn. jdu si sama zaběhat, jedu sama na kole, předjede mě auto, řidič zastaví, zatarasí mi cestu, vyběhne z auta, začne mě osahávat. Viděla jsem i řidiče, který masturboval, když jel jen kolem mě,“ popsala Blesk.cz Kutilová. K těmto situacím pak prý dochází nahodile. Nejen večer, ale i za bílého dne. „Hodně případů se mi stalo při stopování, když jsem ještě jako studentka jezdila stopem,“ vzpomíná.

S hlášením na policii to však prý již vzdala. „Většina postižených, než se to dostane do centra mediálního dění, tak to ani nikde nehlásí,“ míní Kutilová i s narážkou na množící se případy v Německu.

„Když se vám něco takového stane a jste v roli oběti, tak si často říkáte: ‚Já půjdu na policii, a co jim o tom chlapovi mohu říct? Že měl modrou bundu, značku auta si nepamatuju.‘ Nějaký přibližný popis. Dvakrát jsem to udělala, šla jsem na policii a setkala jsem se s přístupem, který vás odradí. Drtivá většina žen, kterým se to stane, tak nikam nejdou a nehlásí to, pokud tedy samozřejmě nedojde při tom k okradení,“ uzavírá pro Blesk.cz Kutilová.

Čeští politici: Proč policie zamlčovala?

Na prošetřování událostí v Kolíně pak na sociálních sítích reagovali i čeští politici. „Z jednání švédské a německé policie se dá vyvodit, že je pro ni důležitější pozitivní postoj společnosti k přicházejícím imigrantům než bezpečnost vlastních občanů. To považuji za neuvěřitelné selhání. Občané mají právo na informace o nebezpečí ve svém okolí nezávisle na tom, od koho hrozí,“ napsal na Facebooku europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) v reakci na článek, že Švédsko tajilo rok stejné útoky jako v Německu.

„Uplynulý Silvestr přinesl vystřízlivění nejen pro ty, co byli během oslav Nového roku v rauši, ale i pro všechny, kteří zastávali politiku otevřených dveří při řešení uprchlické či, chcete-li, migrační krize,“ dodal další europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).