Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Chovanec: Světe div se, teď chce EU stálé přerozdělování běženců

Autor: val - 
1. října 2015
13:12

Evropská unie bude znovu projednávat návrh na procentuální rozdělení běženců mezi členské země. Tentokrát však podle ministra vnitra Milana Chovance bude řeč i o stálém přerozdělovacím mechanismu. Ve čtvrtek to řekl před poslanci během mimořádné schůze na téma migrační krize.

Chovanec informoval poslance, že za týden jede do Lucemburku na zasedání ministrů vnitra unijní osmadvacítky. „A světe div se, povinné kvóty jsou opět na stole. Takže po 40 tisících nepovinně, 120 tisících už povinně, ale jednorázově, přichází znovu debata o stálém relokačním mechanismu, který by měl pouze do té rovnice, kde bude procentuální vyjádření pro jednotlivou zemi, dosazovat číslo pro každý rok,“ řekl.

Ministr také řekl, že s velkou nedůvěrou sleduje ruské angažmá v syrském konfliktu. „Protože vojenská operace, která bude jenom ve formátu dalších leteckých úderů, nic nevyřeší. A v Sýrii, dámy a pánové, je 7,5 milionů Syřanů mimo domov. To jsou vnitřní migranti, kteří, pokud ztratí víru a naději v to, že válka skončí, si na Googlu najdou opět to Německo, najdou opět migraci v Německu a budou směřovat opět do Německa,“ varoval.

Sobotka: Jsme teprve na začátku

Na téma migrace pohovořil ve čtvrtek i premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že je pro něj silové řešení ohledně kvót ze strany EU zklamáním a je to neprozíravé řešení, které může mít negativní vliv na vnímání EU ze strany občanů. Pokusil se také vyvrátit nařčení, že vláda neudělala vše pro to, aby uhájila odmítavý postoj vůči kvótám. Relokační mechanismus nicméně nechápe jako něco, co by vyřešilo migrační krizi. „Jsme teprve na začátku,“ prohlásil.

Předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg některé ostré kritiky kvót napomenul, že jsme se dobrovolně stali členy EU, a proto bychom také měli respektovat, pokud jsme v jejím rámci přehlasováni. „EU je demokratické společenství, a tudíž trvá na svých pravidlech,“ prohlásil.