Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Maďarským převaděčům z D5 hrozí vysoké tresty: O jejich vydání žádají Němci

Převaděče si chce vyžádat Německo
Převaděče si chce vyžádat Německo  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
1. října 2015
10:01

Němci žádají o vydání dvou Maďarů, které dopadla česká policie. Podle informací Práva se má jednat o profesionální převaděče. Nelegálně prý převezli do Německa stovky uprchlíků. Za toto jednání jim tam hrozí až o deset let delší pobyt za mřížemi než u nás.

„V současné době vedeme řízení o přípustnosti předání dvou občanů Maďarska k trestnímu řízení do SRN. Kolegové je chtějí stíhat za čtyři případy převaděčství v období zhruba měsíc předtím, než byli zadrženi u nás,“ řekl Právu státní zástupce Jiří Komorous.

Němci mají i o dost přísnější tresty za pašování lidí. Zatímco v Česku by jim hrozilo maximálně pět let vězení, v Německu by si za katrem pobyli o dekádu déle. Tedy až patnáct let. Žádost nyní posuzují plzeňští žalobci. Předání ale nebude nejspíš nic bránit.

„Je totiž splněna základní podmínka, kterou je oboustranná trestnost. To znamená, že převaděčství, kterého se měli dopustit, je trestně postižitelné v obou zemích,“ vysvětlil Komorous. Jediný problém je prý už v zahájení vlastního trestního stíhání. V takových případech může soud rozhodnout o přípustnosti jejich předání, ale s odkladem. A to do doby, než bude ukončeno řízení v Čechách, popřípadě až vykonají u nás trest.

Chytili je se 76 uprchlíky ve vozidle

Česká policie je dopadla na konci července u Ostrova u Stříbra. V nákladním prostoru vozidla tehdy převáželi 76 lidí. 23 z nich byly děti. Podle policejní mluvčí Martiny Kohoutové šlo o uprchlíky ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu. Všichni skončili v zařízení v Bělé pod Bezdězem. Maďarský řidič i se svým spolujezdcem ale rovnou putovali do vazby a k výslechům.

Hájili se prý tím, že o uprchlících v autě neměli vůbec tušení. „Prý to zjistili až při silniční kontrole na českém území. Při doplňujících otázkách už ale nebyli schopni řadu věcí hodnověrně vysvětlit,“ vysvětlila Právu soudkyně Michaela Řezníčková. Navíc policisté zjistili, že vozidlo neprojíždělo republikou poprvé. Je tak velmi pravděpodobné, že byli zapojení do uprchlického byznysu, a dokonce by se mohlo jednat o organizovanou skupinu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině