Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kamion hrůzy v Rakousku: Uprchlíci byli mrtví už před hranicemi! Jak dlouho řidič vozil těla v autě?

Autor: ČTK, lm - 
28. srpna 2015
05:03

Strčili je do kamionu, slíbili jim lepší život a zaklapli za nimi dveře. Několik desítek uprchlíků se těsnalo v malém náklaďáku a doufalo, že tohle je jejich šance. Ale nebyla! Všichni do jednoho se nejspíš udusili, z vozu neměli žádnou šanci uniknout. Řidič pak s kamionem hrůzy ujel téměř dvě stě kilometrů!

Čtvrteční objev kamionu, ve kterém byly desítky mrtvých uprchlíků, šokoval celou Evropu. Přesný počet běženců, kteří v nákladním voze zahynuli, není znám. Policie zatím vychází z odhadu 20 až 50 mrtvých. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, jak se uprchlíci do chladírenského vozu dostali a kam zmizel řidič vozu. Zatím se o pohybu vozu ví následující skutečnosti.

Středa ráno – Vůz se podle prvních důkazů nacházel ve středu ráno jižně od Budapešti. Řidič se poté vydal směrem na Vídeň, urazil asi 170 kilometrů a kolem deváté hodiny už byl těsně před maďarsko-rakouskou hranicí. Cesta mu mohla trvat asi dvě hodiny.

Středeční noc – Řidič poté nejspíš čekal, až se setmí, a v noci s vozidlem přejel hranici. Zřejmě tak chtěl minimalizovat riziko, že ho zastaví policisté. Co se stalo pak, je záhadou. Je ale pravděpodobné, že řidič zjistil, že uprchlíci jsou mrtví, a zpanikařil. Vůz odstavil na dálnici A4 mezi městy Neusiedl a Parndorf, zhruba 30 kilometrů od hranic. Kamion opustil v takovém spěchu, že nechal otevřené dveře.

Čtvrtek, 11:30 – Odstavený vůz na kraji dálnice A4 objevil ráno pracovník dálniční služby, který tam sekal trávu. Policii upozornil na to, že ze zadní části vozu kape páchnoucí tekutina.

Trasa teroru pro uprchlíky Trasa teroru pro uprchlíky | Blesk

Ani otrlí vyšetřovatelé nejspíš neměli žaludek na to, aby se do dodávky podívali. Vůz s mrtvými uprchlíky byl večer odtažen z místa nálezu do bývalé příhraniční veterinární stanice v Nickelsdorfu, kde jsou vhodné podmínky pro ohledání mrtvých těl. Nákladní vůz do té doby nebyl otevřen. Podle informací deníku Kronen Zeitung byli uprchlíci nejspíš ze Sýrie a je pravděpodobné, že mezi nimi byly ženy a děti. 

Podrobnější informace policie plánuje poskytnout na tiskové konferenci v pátek v 11 hodin. 

Počet mrtvých v odstaveném chladírenském voze by měl být znám v pátek dopoledne. Příčina úmrtí pak v příštích dnech. Lidé jsou mrtví možná až dva dny. Podle dosavadních zjištění tak nežili už před vstupem vozidla na rakouské území. Podle informací médií se oběti zřejmě udusily.

Vozidlo mělo polepy slovenské drůbežářské firmy Hyza z impéria Andreje Babiše. Společnost ale uvedla, že vozidlo loni prodala. V lednu vůz skončil u majitele v Maďarsku, který ale na autě polepy nechal. Kamion měl rumunské poznávací značky a spekuluje se, že i řidič byl rumunské národnosti. Policie ale nevyloučila, že značky mohly být kradené.

Neměli šanci uniknout

Uprchlíci se těsnali v chladírenském voze a jistě jim časem došlo, že jim pomalu dochází kyslík. Ale i kdyby chtěli, neměli šanci uniknout. Vyrazit dveře je totiž nemožné. Jejich tloušťka je asi deset centimetrů a jsou izotermické. „Nedají se vykopnout, před otevřením jsou dostatečně zabezpečené, aby z dodávky nesklouzla například paleta s masem,“ vysvětlil slovenskému Denníku N Boris Halas, odborník na prodej a rozvoz masa. Navíc tepelná izolace v plášti účinně brání i průniku zvuku. I kdyby se uprchlíci snažili křičet o pomoc, nikdo by je neslyšel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi