Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maďarský plot uprchlíky nezastavil! Zoufalí běženci ho překonávají všemi způsoby

Autor: ČTK, lm - 
27. srpna 2015
19:16

Postavili sice plot s žiletkovým drátem, ale uprchlíky se jim nedaří zastavit. Nelegální imigranti totiž plot na srbsko-maďarské hranici překonávají všemi možnými způsoby.

Přes Balkán míří do Evropy tisíce uprchlíků. Srbsko už avizovalo, že vlně migrantů nebude nijak bránit projít přes jejich zemi dále do Evropy. Maďarsko kvůli liberálnímu postoji sousední země začalo stavět na hranicích 175 kilometrů dlouhý plot se žiletkovým drátem, který by měl být hotový do konce srpna. Jenže ani to nepomáhá!

Plot už je sice téměř hotov, ale k srbsko-maďarským hranicím dál denně proudí stovky až tisíce běženců, kteří se na cestě z Řecka snaží dostat přes Balkán do západní Evropy. Migranti se podle médií ale stále častěji dostávají do Maďarska tak, že se novým plotem prostříhají. Náčelník maďarské policie Károly Papp oznámil, že ostrahu hranic se Srbskem od 5. září posílí dalších 2106 policistů. Maďarsko potřebuje na hranicích "nejen fyzické, ale i právní bariéry", řekl v televizi státní tajemník v ministerstvu spravedlnosti Róbert Répássy o chystaných vládních návrzích nových zákonů.

Tvrdší postih by měl hrozit nejen za převaděčství, ale i samo nelegální překročení hranic by se mělo z přestupku stát trestným činem. Trestat by se mělo také poškozování nově postaveného plotu na hranicích se Srbskem. Za nelegální přechod hranic a poškození plotu by tak mohly hrozit až čtyři roky vězení. Zrychlit by se mělo i azylové řízení.

Maďarsko už letos zaznamenalo asi 140.000 migrantů, což je už teď zhruba třikrát více než v roce 2014. Většina požádá o azyl, ale pak rychle odchází do bohatších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.

Ministr lidských zdrojů Zoltán Balog si německému rozhlasu postěžoval, že Budapešť celé měsíce marně bila na poplach, že vlna uprchlíků půjde přes Balkán, avšak Brusel nereagoval, a tak Maďarsko nemá jinou možnost, než podnikat jednostranné kroky, jako je stavba plotu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi