Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka: Proti komu Rusové v Sýrii útočí, zatím nevíme

Autor: ČTK - 
1. října 2015
02:30

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se zatím v souvislosti s nálety Ruska v Sýrii objevují rozporuplné informace a není zřejmé, na koho Rusko útočí. Předpokládá proto, že vláda získá podrobnosti od českých zpravodajských služeb. Sobotka to dnes uvedl na dotaz ČTK po nočním jednání vlády.

"Pokud jde o nálety Ruska v Sýrii, je v tuto chvíli sporné, proti komu jsou nálety zaměřeny," uvedl Sobotka. Podle premiéra se však zatím zdá, že nejde o aktivitu, kterou by Rusko koordinovalo se zeměmi jako USA, Velkou Británií či Francií, které útočí na pozice Islámského státu již delší dobu. "Předpokládám, že dostaneme informace od zpravodajských služeb, jakým způsobem jsou zaměřeny aktuální vojenské aktivity Ruska v Sýrii. Na základě toho bude v příštích týdnech vláda postupovat," doplnil Sobotka.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je nutné dohodnout se na politickém řešení a koordinovat společný postup i v oblasti vojenských akcí. "Považuji současnou situaci za rizikovou," uvedl Zaorálek na Twitteru během jednání vlády.

Koalice pod vedením USA podniká letecké útoky na pozice islamistů v Sýrii už delší dobu, Rusové s nimi začali teprve ve středu. Stali se ale již terčem kritiky kvůli tomu, že údajně nemířili na hnutí Islámský stát a naopak zabili civilisty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stanislavpolacek ( 2. října 2015 07:11 )

Sobotko máš velké štěstí že debilita nebolí. Nevíš proti komu utočí? tak se zeptej možná ti to Obama prozradí, je to tvůj kámoš, nebo ne?

mandat ( 1. října 2015 17:40 )

Sobotka by se mel starat o bezpecnost Ceske republiky.Mel by take vedet, ze 98% lidi nechce zadne muslimske uprchliky.Misto,aby hajil zajmy sveho lidu a svych volicu,tak leze pokolenou pred EU.Takovy clovek nema ve vlade co delat.Za neco takoveho ho neplatime.

marais ( 1. října 2015 13:15 )

Asi jim to poradil Asád, kde mají zasáhnout!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa