Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Austrálii zatkli zdravotníka, který pomáhal ISIS

Zatčený Adam Brookman
 (Autor: Reprofoto Youtube)
Autor: ČTK - 
25. července 2015
09:15

Australské úřady v pátek zatkly muže (39), který se vrátil do vlasti ze Sýrie, kde údajně pracoval jako ošetřovatel pro radikální skupinu Islámský stát (ISIS). Muž tvrdí, že byl k práci donucen. V Austrálii čelí obvinění ze zločinů spojených s terorismem, informovala agentura AP.

Adam Brookman byl zadržen v pátek pozdě večer na mezinárodním letišti v Sydney na základě zatykače, který na něj byl vydán ve státě Viktorie kvůli jeho údajnému zapojení do konfliktu v Sýrii. Do pondělního rána by měl stanout před soudem v Melbourne.

Brookman, který je otcem pěti dětí a v minulosti konvertoval k islámu, v květnu médiím řekl, že odjel loni do Sýrie pomáhat jako humanitární pracovník civilistům postiženým válkou.

Bojovníci Islámského státu ho údajně donutili, aby se k nim připojil poté, co byl při jednom z náletů zraněn a převezen do nemocnice pod kontrolou ISIS. "Když jsem se zotavil, nenechali mě odejít," prohlásil.

Zdravotnickou prací si prý získal důvěru bojovníků Islámského státu a v prosinci se mu podařilo uprchnout do Turecka. V úterý se tam vzdal tureckým úřadům a dobrovolně odletěl s policejním doprovodem zpět do Austrálie.

Brookman médiím řekl, že nesouhlasí s násilnými a extremistickými akcemi ozbrojenců, jako je stínání zajatců.

Není jasné, zda se Brookman stále nacházel v Sýrii 4. prosince, kdy Austrálie oznámila, že pobyt v oblastech ovládaných Islámským státem (jako syrská provincie Rakka) bude trestat desetiletým vězením. Za podporu teroristické organizace se v Austrálii uděluje až 25letý trest vězení.

 

 

mandat ( 28. října 2015 06:19 )

Takovych magoru uz do Evropy nalezlo a jeste je tady naivni lidi vitaji, nebo jezdi do Slovinska a rozdavaji jim caj a hraji si na hrdiny.Co budou delat,az nas tady zacnou terorizovat ? V Nemecku to delaji, chteji vic penez za jejich parazitovani.Misto,aby byli vdecni, ze jsou v bezpci, tak rvou, ze je jim zima a chteji 2 000,EU na mesic, pro kazdeho.Plus ubytovani,naklady atd vse zdarma.

bre-burda ( 25. července 2015 10:33 )

Jestliže ho zatkli, tak může jít o zatčení z důvodu, že vědí o nějaké jeho činnosti neslučitelné s australskými zákony. Nebo se jedná o tzv. preventivní zadržení, než se prověří, co v onom zajetí skutečně dělal a jaké má v Austrálii poslání. Pomáhal-li nemocným či zraněným, byť by se jednalo o bojovníky ISIS, byla to jeho povinnost zdravotníka. To mu nemohou přičítat k tíži.

Zobrazit celou diskusi