Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi budou hlídat maďarské hranice. Armáda řeší, co může postrádat

Autor: ČTK, zst - 
23. září 2015
21:45

Česká vláda nabídla Maďarsku pomoc při řešení migrační vlny už několikrát, zavalený stát si ale dosud dokázal poradit sám. To se ale podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) změnilo a česká armáda už hledá, co bude moci do Maďarska poslat. Jednat by se mělo především o techniku, která by měla hlídat maďarské hranice.

Česko nabídlo Maďarsku pomoc při ostraze schengenské hranice. Ministerstvo obrany podle Martina Stropnického (ANO) nyní společně s armádou analyzuje, co by mohlo Maďarsku poskytnout. Uvažuje se o technice ke střežení hranic i personálu, který by ji obsluhoval.

„Jsme v kontaktu s Maďary. Schází jim při ochraně hranic část techniky. Pracujeme na tom, abychom jim s ní pomohli,“ napsal Stropnický na sociální síti. Česko Maďarsku údajně nabídlo pomoc při ostraze schengenské hranice.

„Chceme tak vyjádřit solidaritu i v konkrétní, praktické rovině. V současné době společně s Armádou České republiky analyzujeme možnosti, co bychom byli schopni poskytnout,“ dodal ministr.

Do Maďarska by z Česka mohla putovat technika a řádově desítky vojáků. V minulosti se mluvilo o tom, že by česká armáda mohla pro zvládání migrační krize poskytnout například speciální techniku na monitorování pohybu lidí.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst.

Armáda zároveň ve středu začala cvičně stavět humanitární tábor ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Preventivní akce má prověřit její schopnost čelit případné silné migrační vlně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi