Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nepokoje na hranicích Maďarska: Proti uprchlíkům vytáhli slzný plyn a vodní děla

Autor: ČTK, simao - 
16. září 2015
18:31

Uprchlíci vzali klacky, lahve a kameny, chtěli se přes maďarský plot dostat dál do Evropy. Proti běžencům na hranicích Srbska a Maďarska však pořádkové jednotky zasáhly se slzným plynem a vodními děly.

Maďarská policie použila ve středu slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří pronikli skrz plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem a chtěli být vpuštěni do Maďarska.

Do oblasti hraničního přechodu Horgoš-Röszke se sjelo více než sto příslušníků maďarské pořádkové policie i členové protiteroristických jednotek. Podařilo se jim zastavit dav běženců, kteří na ně házeli plastové lahve, ale i kameny. Do čela davu se přitom postavilo několik žen, které nad hlavou držely mimina a malé děti, čímž se podle AP snažily vzbudit u policistů soucit. Ti však nikoho do Maďarska nevpustili.

Zásah proti uprchlíkům na maďarské hranici: Vytáhli na ně vodní děla a slzný plyn Zásah proti uprchlíkům na maďarské hranici: Vytáhli na ně vodní děla a slzný plyn | Reuters

„Na hranici se Srbskem jsou lidé s klacky a kovovými trubkami, kteří házejí předměty po policistech a snaží se dostat na maďarské území,“ citovala agentura Reuters mluvčího maďarské vlády. „Policie podniká zákonná a přiměřená opatření na ochranu maďarské státní hranice a vnější hranice Evropské unie,“ uvedla v prohlášení k zásahu u Röszke maďarská policie.

Zásah proti uprchlíkům na maďarské hranici: Vytáhli na ně vodní děla a slzný plyn Zásah proti uprchlíkům na maďarské hranici: Vytáhli na ně vodní děla a slzný plyn | Reuters

Plot roste i na hranicích s Rumunskem

Maďarské úřady, které se snaží zastavit příliv uprchlíků do země, v noci na úterý hranici se Srbskem uzavřely. Maďarsko také již začalo vyznačovat trasu, kudy podél hranic s Rumunskem povede plot, který prodlouží bariéru vybudovanou na hranici se Srbskem. Záměr Budapešti vyvolal v Bukurešti hněvivou reakci. „Jakýkoliv pokus stavět zdi a hranice, to není ta Evropa, kterou my bychom chtěli mít,“ reagovala na záměr Budapešti před novináři v Bruselu eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmström.

Krátké video zde:

Zpravodaj Reuters informoval, že viděl v místě, kde se sbíhají hranice tří zemí, inženýry a zeměměřiče vytyčující, kudy se hraniční plot se Srbskem protáhne dál podél rumunské hranice. Při práci jim prý asistuje i desítka policistů a vojáků. Podle maďarského ministra zahraničí Szijjarta chce Budapešť preventivně zabránit tomu, aby migranti začali do Maďarska pronikat přes Rumunsko místo přes uzavřenou srbskou hranici.