Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před přívalem uprchlíků se opevňuje další stát. Plot vybuduje i Rakousko

Autor: ČTK, sou - 
28. října 2015
10:50

Rakousko vystaví plot na hranici se Slovinskem, aby mohlo kontrolovat příliv tisíců migrantů do země. Podle agentury AFP to ve středu prohlásila rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Zdůraznila přitom, že nejde o zavření hranic a nezmínila ani žádný časový rámec, kdy by měl plot vzniknout.

„Jde o to, abychom zajistili spořádaný vstup běženců do naší země, ne o zavření hranic,“ vysvětlila ministryně v rakouské televizi Oe1. „V posledních týdnech jsou skupiny migrantů stále netrpělivější, agresivnější a emotivnější,“ dodala.

„Situace zde je velmi dynamická. (Denně) nám přechází hranici 3000 až 8000 lidí. Musíme se ale připravit, (že jejich počet může vzrůst) na 12.000," řekla Miklová-Leitnerová s tím, že zadala plány pro výstavbu speciálních technických bariér“. Žádný časový rámec pro vybudování plotu ministryně nezmínila.

Když maďarská vláda před téměř dvěma týdny zavřela hranice s Chorvatskem, začala většina migrantů proudit novou trasou přes Slovinsko a Rakousko. Většina běženců směřuje do Německa, případně dál do severských zemí.