Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko pomůže Slovincům. Na „uprchlickou“ misi může vyrazit až 50 našich vojáků

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. října 2015
05:31

Česká armáda už pomáhá krotit uprchlickou vlnu v Maďarsku, teď zřejmě vojáci vyrazí i do Slovinska. Ministerstvo obrany zatím vyjednává se Slovinci konkrétní obrysy české pomoci, ale už teď je jasné, že na slovinsko-chorvatské hranice může vyrazit až pět desítek vojáků. Slovinsko již dříve požádalo o pomoc s ostrahou hranice všechny státy Evropské unie.

Stovka vojáků mimo jiné s obřím vrtákem, který má pomoci se stavbou plotu – to je už schválená česká pomoc Maďarsku, které se s migrační vlnou vypořádává jen horko těžko. Jeho ploty ale částečně proud běženců odklonily, uprchlíci tak míří přes Chorvatsko a Slovinsko.

Právě malá alpská země proto už oficiálně volá o pomoc a Česká republika jí hodlá vyhovět. „Jsme v kontaktu se Slovinci a pan ministr Stropnický v pondělí informoval na vládě o tom, že je možnost Slovinsku pomoci. Vláda s tím souhlasila a příští týden půjde na vládu materiál s podrobnostmi,“ řekl Blesku Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Termín možného odjezdu českých vojáků prozradil na sociální síti sám Martin Stropnický – mohlo by to být už 15. listopadu.

V tuhle chvíli počítáme, že to bude asi do padesáti vojáků s technikou, která se upřesňuje. Vrták zřejmě tentokrát nepojede, protože Slovinci plot nestaví, ale budou to určitě nákladní automobily a humanitární pomoc, stany a podobně,“ prozradil dále Pejšek s tím, že bude záležet i na Slovinsku, co bude přesně potřebovat.

Vláda už dříve odsouhlasila pomoc Maďarsku. Tam na pomoc s uprchlíky odjelo nebo má v plánu odjet postupně stovka vojáků, pět nákladních aut, deset polních kuchyní a také zemní vrták. Hasiči do země poslali také 50 stanů na ubytování imigrantů.