Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci se místo Maďarska hrnou do Chorvatska. V cestě jim stojí minová pole

Autor: ČTK, mb - 
16. září 2015
12:05

V Maďarsku výrazně poklesl počet nových imigrantů poté, co Budapešť v noci na úterý fakticky uzavřela hranici se Srbskem. Běženci proto změnili trasu a davy lidí míří do Chorvatska. To, že země očekává nápor imigrantů, už potvrdil i chorvatský premiér Zoran Milanović (48) a prohlásil, že běžencům nebudou v „tažení“ na Německo bránit. Naopak, dokonce jim poradí, kudy na Berlín. Běženci však musí nejdříve překonat minová pole z dob balkánských válek...

Premiér Milanović potvrdil, že v noci na středu přišlo ze Srbska do Chorvatska 150 migrantů, a slíbil jim volný průchod do západní Evropy. „Chorvatsko je plně připraveno tyto lidi přijmout nebo jim ukázat cestu tam, kam chtějí jít, což je zjevně Německo nebo skandinávské země,“ řekl Milanović v parlamentu.

„Bude jim umožněno projít přes chorvatské území a pomůžeme jim,“ dodal. Agentury předtím informovaly, že k srbsko-chorvatské hranici ráno přijely první autobusy s běženci, kteří hned zamířili přes kukuřičné pole do Chorvatska.

Další autobus vysadil běžence v blízkosti přechodu Tovarnik, asi kilometr od chorvatské hranice. Podle srbských médií z Preševa vyjely další autobusy, které změnily cílové stanice u maďarských hranic a nyní místo toho vezou migranty do Šidu. Přestože Chorvaté slíbili, že uprchlíkům nebudou bránit v cestě do Německa, běžence čeká daleko horší překážka než policisté - minová pole. Chorvatská média dle České televize uvádějí, že země ještě není úplně vyčištěna od min z dob balkánských válek v 90. letech minulého století.

Maďarsko v noci na úterý fakticky uzavřelo hranice se Srbskem. Již dříve na nich postavilo plot s žiletkovým drátem a v úterý zavedlo zpřísněná opatření proti ilegálním přechodům hranic, včetně tvrdších trestů za převádění. Maďarská vláda v úterý také vyhlásila ve dvou jižních oblastech přiléhajících k srbským hranicím krizovou situaci, což umožňuje i případné nasazení armády.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić (52) v úterý v této souvislosti řekl, že jeho vláda má připravený plán pro možný příchod velkého počtu uprchlíků. Podrobnosti ale nesdělil. „V této chvíli máme připravený mimořádný plán, ale není třeba nikoho zatěžovat podrobnostmi. Je připravený, a jestliže to bude nutné, bude velice rychle aktivován,“ prohlásil Ostojić.

Chorvatská policie posléze sdělila, že běžence přicházející ze Srbska registruje a bude je převážet do přijímacího tábora u Záhřebu.