Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Za Česko půjdou do boje s ISIS zdravotníci a chemici. Stropnický: Až 200 lidí

Česko by mělo do bojů s IS poslat například vojenské lékaře.
Česko by mělo do bojů s IS poslat například vojenské lékaře.  (Autor: AČR, ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
22. listopadu 2015
12:40

Až 200 Čechů by se mohlo aktivně zapojit do pozemních bojů s Islámským státem. V České televizi do řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle ministra by se jednalo o zdravotníky a členy protichemické jednotky.

Ke zdvojnásobení úsilí a účasti všech členů vyzvala v týdnu ve své rezoluci Rada bezpečnosti OSN.

Nyní je podle Stropnického důležité silám bojujícím proti Islámskému státu pomáhat ale hlavně výzbrojí za účinné pomoci ze vzduchu.

"Celkový počet bych zhruba odhadoval mezi stovkou a dvěma stovkami," řekl Stropnický. Nasazení českých vojáků by musela projednat vláda a muselo by brát ohled na domácí potřeby v Česku, připomněl ministr.

Podle průzkumu společnosti Median pro ČT s vysláním vojenské nemocnice souhlasí 62 % Čechů, méně už vítá pozemní operaci - celkem 28 %, a 26 % obyvatel by bylo pro angažování našich armádních bojových letadel.

13 % lidí je přesvědčeno, že by se Česko v boji s extremisty Islámského státu nemělo vůbec angažovat. 36 % Čechů je jen pro finanční a logistickou pomoc. Agentura oslovila celkem 800 lidí.

Stropnický: Pozemní boj s IS není jen tak

Ministr obrany upozornil, že pozemní operace na Blízkém východě má obrovská úskalí a velkým státům se do ní nechce. Mohla by zesílit migrační vlnu a podnítit terorismus v Evropě, varoval. "Asi mají pravdu spíš ti, kteří říkají za účinné podpory ze vzduchu maximálně pomoct, a především výzbrojí, těm místním složkám," řekl ministr. Do akce by se podle něj měly zainteresovat především okolní státy.

Stropnický také zastává názor, že koalici proti Islámskému státu nelze udělat bez účasti Ruska. "To je všem už jasné," poznamenal s tím, že ale Rusko není ani v EU, ani v NATO, takže musí vzniknout ad hoc koalice a uskupení států.

Pro případnou pozemní operaci v Sýrii či v Iráku Česko podle Stropnického zvažuje nasazení zdravotnících a protichemických specialistech. Reagoval tím na to, že Evropská unie po útocích v Paříži poprvé ve své historii aktivuje článek o pomoci unijních zemí napadenému státu EU. O konkrétní podobě pomoci chce Francie s partnery jednat dvoustranně.

hejhej ( 22. listopadu 2015 16:52 )

Za Česko půjdou do boje s ISIS zdravotníci a chemici. To by už chemik Kalousek měl začít balit

ochman_prca_ratha ( 22. listopadu 2015 15:30 )

blbe..ty jsi fakt snad větší blb jak zeman

petr11 ( 22. listopadu 2015 14:50 )

přesně tak....ti se budou válet v táborech a naši za ně umírat

realistaii ( 22. listopadu 2015 14:46 )

ISLÁMSKÝ STÁT ZALOŽILA VLÁDA usa proč o tom mlčíte ? Německý novinář připomíná zprávu, kterou mainstream ignoruje: USA vytvořili ISIS http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6541-nemecky-novinar-pripomina-zpravu-kterou-mainstream-ign oruje-usa-vytvorili-isis Německý novinář Ken Jebsen ve svém. 5ti minutovém komentáři připomíná nedávnou zprávu Judicial Watch o odtajněných dokumentech, které potvrzují, že Spojené státy americké již od r. 2012 podporovaly vytvoření Islámského státu za účelem oslabení Íránu a pozice Bašára Asada v Sýrii. Odtajněná zpráva americké agentury: „Zařiďte vznik Islamistického státu, „aby se izoloval syrský režim“ http://www.judicialwatch.org/press-room/press-releases/judicial-watch-defense-state-depar tment-documents-reveal-obama-administration-knew-that-al-qaeda-terrorists-had-planned-benghazi-attac k-10-days-in-advance/ bývalý riaditeľ Defense Intelligence Agency (DIA) Michael Flynn vyhlásil, že vzostup Islamského štátu bol úmyselným rozhodnutím Usa http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6449-dalsi-konspirace-potvrzena-byvalym-sefem-dia-ktery-soko val-redaktora-vzestup-is-byl-umyslnym-rozhodnutim-usa Západ stvořil Islámský stát zcela záměrně. V této zprávě americké vlády je jednoznačný důkaz http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zapad-stvoril-Islamsky-stat-zcela-zamerne-V-tet o-zprave-americke-vlady-je-jednoznacny-dukaz-381139 usa vláda postavila alkajdu, al nusra, učk kosova, i čečenské džihádisty http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/ukrajina-nasadi-v-boji-proti-rusku-specialni-muslimsky-prapo r/ muslimský prapor, který bude složený z Ázerbájdžánců, krymských Tatarů, Čečenců, Uzbeků a dalších národností. Islámský stát založený vládou USA má buňky v Evropě. Míchá své lidi mezi uprchlíky a touží přenést válku k nám http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/No-a-co-ted-Islamsky-stat-ma-bunky-v-Evrope-Micha -sve-lidi-mezi-uprchliky-a-touzi-prenest-valku-k-nam-382042 ti kteří je cvičí a vyzbrojují si říkají američtí poradci , na

egyptanka ( 22. listopadu 2015 14:05 )

Ne,jel jim kázat o lidských právech. A samozřejmě pro prachy.

Zobrazit celou diskusi