Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Účet za ruskou misi v Sýrii. Moskva utratila už pět miliard

Autor: ČTK, mb - 
22. listopadu 2015
05:40

Náklady na operace ruských vojsk v Sýrii Moskva úzkostlivě tají. Ruská média ale nyní zveřejnila odhady expertů a Kreml za necelé dva měsíce utratil až 192 milionů dolarů (zhruba 4,8 miliardy korun). Podle provládního serveru LifeNews je ale suma v podstatě zanedbatelná částka.

„Teroristický čin na Sinaji byl útokem na ruské občany, což se rovná útoku na stát. Rusko se bude bránit za použití všech prostředků – politických i vojenských, včetně využití výzvědných služeb,“ prohlásil na konferenci ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov (65) poté, co se potvrdila teorie o bombě na palubě ruského letadla.

Rusko mezitím zintenzivnilo bombardování pozic islamistů, a přestože Moskva detaily syrské mise nezveřejňuje, ruská média ve spolupráci s experty vypočítala, kolik už Rusko za „syrskou misi“ zaplatilo. Denně Kreml podle odhadů expertů utratí od 2,5 do 4 milionů (63 až 102 milionů Kč).

Většinu sumu spolknou náklady na pohonné hmoty pro letadla a munici. Za 48 dní bombardování tak dle ruských médií Moskva utratila 120 až 192 milionů dolarů (3 až 4,8 miliardy korun). Dalších 100 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun) spolykala výstavba letecké základny v Latakii.

V akci jsou bomby ještě ze sovětské zásoby

„Experti se domnívají, že tyto náklady jsou odůvodněné a ne nějak velké. Náklady na syrskou misi srovnávají s většími cvičeními ruských vojsk, kterých se účastní desetitisíce vojáků. A tady mluvíme jen o pár tisícovkách,“ píše ruský server LifeNews. Na výplaty prý z celkové sumy 192 milionů dolarů připadlo maximálně 10 procent.

Kolik je přesně ruských vojáků v Sýrii, se totiž neví, odhady mluví o 1,5, ale i 7 tisícovkách vojáků. „Domnívám se, že tak maximálně 3 tisíce lidí. Do toho počítám letce, obsluhující personál i vojáky na lodích, kteří poskytují ochranu základně z moře,“ říká vojenský expert Evgenij Černousov.

Kromě na výplatách Rusko údajně „ušetří“ i na munici. „Munice, která se tam používá, je z velké části sovětské výroby. Například máme velké zásoby různých typů bomb, raket země-vzduch, a ty mají jistou životnost, musí se použít do určité doby, takže vlastně o žádné velké náklady nejde,“ vysvětluje další expert Vladimir Evsejev.

Mezitím rozpory v názoru na řešení syrské krize mezi Ruskem a Západem přetrvávají. Rusko a Írán se podle amerického prezidenta Baracka Obamy (54) musí rozhodnout, zda chtějí podržet syrského prezidenta Bašára Asada (50), anebo „zachránit syrský stát“ tím, že najdou syrskou vládu, jež by mohla být legitimní. Rusko však trvá na tom, že Asad je legitimní prezident a o osudu Sýrie mohou rozhodnout jen sami Syřané.

marais ( 22. listopadu 2015 10:40 )

Rusi to mají místo cvičení a zbaví se staré munice...stejně chtějí přezbrojit! Hlavně at už je konec s tím Daeš a nastane tam mír a můžou se migranti vrátit domů a vystavět si nové domovy!

turan ( 22. listopadu 2015 08:27 )

A výsledok-Nateraz to však nestačí na očistenie Sýrie od povstalcov a teroristov a na ochránenie Rusov od možných teroristických útokov,“ pokračoval Putin     

eiben ( 22. listopadu 2015 08:22 )

Redaktor Blesku je uchyl. Utratili no a co? Hlavne, ze je nici nejake cifry nas nezajimaji ty slunickaru

ma30 ( 22. listopadu 2015 07:37 )

Co pořád ten Obama mele o Asádovi? To ať velmoci řeší až totálně zničí ISIS. Teď ať Obama zasílí útoky v Sýrii! Výdaje Rusů na tyto operace jsou výhradně jejich věcí!

Zobrazit celou diskusi