Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva roky žili obklíčeni Islámským státem: Syrská armáda je nyní vysvobodila

Autor: ČTK, mb - 
11. listopadu 2015
14:29

Syrská armáda ve středu osvobodila vojenské letiště, které leží u města Halab ve stejnojmenné provincii a které bylo dva roky v obklíčení bojovníků organizace Islámský stát. Rusko zároveň v OSN představilo svůj návrh na ukončení téměř pět let trvající války v Sýrii.

 

Vládní jednotky odpoledne vstoupily na severozápadě země na leteckou základnu u Halabu a vojáci stříleli do vzduchu na oslavu vítězství. Islamisté tam od roku 2013 drželi v obklíčení zhruba tisíc vojáků.

Jde o významné vítězství Damašku nad Islámským státem, který má pod kontrolou téměř polovinu Sýrie. Armáda za pomoci místních provládních ozbrojenců a ruského letectva zahájila rozsáhlou ofenzivu proti islamistům kolem letecké základny v říjnu.Před lety vypukla občanská válka o moc mezi vládními složkami prezidenta Asada (50) a tzv. umírněnou opozicí, která usiluje o násilné svržení vlády prezidenta Asada. Situaci v posledním období zkomplikovaly operace Islámského státu, který začal v Sýrii stejně jako v sousedním Iráku budovat vlastní územní celek, na kterém nemilosrdně uplatňuje islámský zákon šaría.

Rusko proto v OSN představilo svůj návrh na řešení syrské krize, který má přinést zemi stabilitu. Text počítá s vypracováním nové ústavy do 18 měsíců. O ústavě by pak podle návrhu měli rozhodovat Syřané v referendu, následovaném předčasnými prezidentskými volbami.Materiál vyzývá zvláštního zmocněnce OSN Staffana de Misturu, aby pomohl zahájit jednání mezi syrskou vládou a „jednotnou delegací opozičních skupin“, a to na základě komuniké z roku 2012. V něm hlavní mocnosti v Ženevě vyzvaly k vytvoření přechodné vlády v Sýrii. Prozatímní kabinet by měl podle tohoto prohlášení mít plnou výkonnou moc a dovést zemi do řádných voleb.

jarda304 ( 11. listopadu 2015 17:29 )

již několik týdnů nejsou schopny USA, Turecko Rusům sdělit, kdo konkrétně je ta "umírněná" opozice..je tam vůbec ?

realistaii ( 11. listopadu 2015 15:58 )

Vůdci arabských revolt se školili za americké peníze http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/231298-vudci-arabskych-revolt-se-s kolili-za-americke-penize.html?ref=boxD Řada mladých vůdců nynějších arabských revolucí získala americký výcvik a jejich seskupení dostávala finanční podporu z USA Americký voják: Skutečným teroristou jsem byl já! http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6539-americky-vojak-skutecnym-teroristou-jsem-byl-ja bande rovská kyjevská junta řízená fašismem USA vyzbrojuje další Islámské džihádisty USA NATO = světový terorismus ,hitlerovské okupační režimy http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/ukrajina-nasadi-v-boji-proti-rusku-specialni-muslimsky-pra por/ muslimský prapor, který bude složený z Ázerbájdžánců, krymských Tatarů, Čečenců, Uzbeků a dalších národností. vláda USA 1979 založila a vyzbrojila radikální islámské teroristy a poslala je proti afganistánu od té doby terorismus používá všude kde se jim to hodí http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/CT-vysilala-zasadni-dokument-o-politice-USA-Klicovy-m uz-ktereho-obdivuje-Madeleine-Albrightova-tam-vyznaval-podporu-Ani-nechtejte-vedet-komu-396545

marais ( 11. listopadu 2015 15:22 )

Nebýt syrské opozice, která volby NEVYHRÁLA a přitom chce získat moc nad Sýrii se zbraní v ruce, tak žádná válka v Sýrii není!K čemu ty volby teda jsou a kde je pak ta západní demokracie?

jonn ( 11. listopadu 2015 15:17 )

Jedni bojují za svou vlast a ty sračky utečou do EU . No a my to vyžerem .

jasamosobne ( 11. listopadu 2015 14:55 )

Zabíjejte islámisty,na potkání.Nic jiného si nezaslouží.Němci a Švédové se budou divit až jim budou řezat hlavy.

Zobrazit celou diskusi