Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Rusko viní Západ ze lži: 5 ze 6 „bombardovaných“ nemocnic neexistuje

Autor: mb - 
4. listopadu 2015
06:00

Ruské nálety v Sýrii zasáhly několik nemocnic a zabily civilisty. Takovou zprávu zhruba před týdnem přinesla západní média. Jenže Moskva teď tvrdí, že pět ze šesti údajně zasažených nemocnic vůbec neexistuje. A nemocnice v Sarminu, která měla být zasažena, je pro změnu neporušena a stojí dál na svém místě.

„Prověřili jsme informace zveřejněné v zahraničním tisku a zjistili jsme, že se nemocnice nachází pouze ve městě Sarmin. V dalších pěti vesnicích žádné nemocnice nejsou,“ řekl novinářům generál-major Sergej Konašenkov.

„Obvinění v médiích se objevila bez jakéhokoliv důkazu, novináři vůbec neověřovali fakta,“ dodal ještě ruský generál. Jako důkaz pak Rusko ukázalo satelitní snímky budov, které měly být údajně srovnány se zemí, ale jsou zcela neporušené.

„Vražedné“ ruské nálety a pochybný zdroj

Ruský generál tak reagoval na zprávy, které se v médiích objevily zhruba před týdnem. Tehdy západní média s odvoláním na organizaci Syrská observatoř pro lidská práva psala, že při ruských náletech zahynulo přes 370 lidí, z toho 127 civilistů. Ruská letadla podle aktivistů zasáhla také přinejmenším čtyři nemocnice na severozápadě Sýrie.

Není to poprvé, co se média odvolávají na tuto organizaci. Syrská organziace pro lidská práva sídlí v Británii a jedná se o projekt jednoho muže, syrského emigranta Rami Abdulrahmana. Ten přiznal, že byl naposledy v Sýrii před patnácti lety, ale v zemi má „kamarády a kontakty“.

Organizaci často citují jako svůj zdroj světová média jako CNN, BBC, Reuters a další. Britský deník The Guardian ale už před lety upozornil na to, že se jedná o „pochybný zdroj“. Před uskupením varuje i tisková agentura katolické Církve pro zahraniční mise, organizace údajně „obhajuje islámské extremisty“

„Máme k dispozici informaci, na základě které se domníváme, že ruská letadla zasáhla nemocnici,“ tvrdil před pár dny mluvčí ministerstva zahraničí USA John Kirby.

Rusko ale stále tvrdí, že žádnou nemocnici nezasáhlo. Na dotazy ruských novinářů, zda by mohly Spojené státy aspoň specifikovat, o jakou nemocnici šlo, Elizabeth Trudeau z ministerstva zahraničí nedokázala poskytnout odpověď: „Mluvili jsme s nevládními organizacemi, ale poskytovat detailní informace nebudu.“ 


dumik ( 4. listopadu 2015 06:32 )

v podstatě to bylo jasné, USA vybombardovalo nemocnici, tak honem honem něco vymyslet, aby jimi vybombardovaná nemocnice se stala ničím a k tomu ještě plivnout na snahy Ruska nás všechny ochránit před ISIS - i když jeho zájmem je ochránit samozřejmě své území, i nám tím pomůže. díky, Rusko

Zobrazit celou diskusi