Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syrská opozice čelí ruským náletům živými štíty, lidi uvěznila v klecích

Autor: ČTK, mb - 
2. listopadu 2015
15:01

Krvavá občanská válka v Sýrii nemá konce. Islamisté dobyli strategicky významné město Mahin v centrální Sýrii a nyní mají spadeno na křesťany z nedalekého města Sadad. Mezitím „umírněná opozice“ zveřejnila fotky a videa, kde se chová úplně stejně jako Islámský stát. Lidi nacpala do klecí a používá jako štít proti ruským náletům.

Džihádisté získali nad strategicky významným městem kontrolu díky sebevražednému atentátníkovi, který zaútočil na post vojáků syrské armády. Sebevražedný útok pak umožnil útok islamistů a následné dobytí města, kde se nachází velký sklad vojenské techniky a munice.

Na řadě křesťané

„Skupina IS snadno převzala kontrolu nad městem Mahin po dvou sebevražedných atentátech a po dohodě s místními ozbrojenci,“ uvedla britská organizace SOHR, která monitoruje situaci z Londýna. Nyní chtějí islamisté údajně zaútočit na město Sadad, kde žije mnoho křesťanů, kteří doposud mluví stejným jazykem, jako kdysi mluvil Ježíš – aramejštinou.

(Ne)úspěšné ruské nálety?

Rusko začalo před několika týdny s nálety na pozice islamistů, nedělajíc přitom rozdíl mezi Islámským státem a dalšími skupinami. Dobytí strategického města Mahin tak oslabí tvrzení Moskvy, že ruské nálety jsou v boji proti Islámskému státu efektivní.

Lidé v klecích jako štíty

Mezitím vyšlo najevo, že „umírněná opozice“, kterou podporují Spojené státy americké, se neštítí páchat zvěrstva srovnatelná s hrůznými činy Islámského státu. Tak např. ozbrojenci z Jaysh Al-Islam (Islámská armáda) a Svobodné syrské armády zveřejnili fotografie a videa, kde se holedbají tím, že „vyzráli“ na ruské nálety. Bojovníci z těchto dvou skupin nahnali obyvatele z řad Alawitů (náboženský směr v šiítském islámu, v Sýrii tvoří zhruba 12% populace, pozn. red.) do klecí a používají je jako lidské štíty.

„V pozadí klece, uvnitř skupina opic,“ napsal na sociální síť Twitter uživatel Ammar Alhasan, který se hlásí k Svobodné syrské armádě.

dumik ( 4. listopadu 2015 06:33 )

no ne, a takové dobráky si Rusové dovolují bombardovat? americké kámoše a vynálezce obranných klecí s vězněnými? to se tedy vážně divím

bre-burda ( 2. listopadu 2015 16:24 )

Proč se nedivím? Opatření zcela v duchu "arabských bojových tradic". A tohle teď máme mít za sousedy.

rescarot ( 2. listopadu 2015 15:35 )

Hmm, to je hned vidět že je to "umírněná opozice". Ta noblesa se nezapře. Zatímco IS zajatcům řeže hlavy v přímém přenosu, tito hrdinní odpůrci je nechávají zabíjet v klecích.. To je na kandidaturu na příští Nobelovu cenu míru.

Zobrazit celou diskusi