Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Déšť smrti: Zasypalo Rusko líheň ISIS bílým fosforem? Umírali i nevinní

Autor: sou - 
1. prosince 2015
08:46

Rusko prý porušilo Ženevskou úmluvu. Objevují se totiž četné zprávy, že v Sýrii útočí bílým fosforem. Naposledy měla být tato zakázaná látka použitá v pondělí v noci při útoku na město Rakka. Podle informací humanitární organice ale při náletu zemřelo mnohem více civilistů než bojovníků ISIS. Aktivisté tak mluví o válečném zločinu.  

Objevují se četné zprávy o tom, že Rusko mělo použít na civilisty v severozápadním Iráku toxický bílý fosfor. Jedná se o látku, kterou Ženevská úmluva zakazuje používat k boji. Může totiž propálit nejen kůži a maso, ale také kosti. Šokující fotky na sociální síti ukazují „déšť smrti“, který padá z nebe na město Rakka – baštu Islámského státu.

Podle organizace na ochranu lidských práv při náletu zemřelo mnohem více civilistů než bojovníků ISIS. Z tohoto důvodu aktivisté uvádějí, že město je sice pevností Islámského státu, ale použití zakázané látky mimo jiné i na civilisty je „válečným zločinem“.

Bílý fosfor měli použít i v Idlibu

Podle Daily Mail fotky zatím nejsou ověřené, nicméně jeden tamní novinář uvedl, že ve městě Rakka byl opravdu použit zakázaný bílý fosfor. Navíc 13. listopadu měla být tato látka použitá i v dalším syrském městě Idlib. „Věděli jsme, že je to fosfor, protože se celá obloha rozzářila, a když se usadil, vše začalo hořet,“ řekl aktivista Ahmed pro The Times.

Bílý fosfor byl kvůli své schopnosti samovznícení při kontaktu se vzduchem využíván v polovině minulého století k výrobě leteckých pum a dělostřeleckých granátů. Zákeřnost těchto zbraní spočívala v tom, že hořící fosfor způsobuje mimořádně těžká popálení a zároveň je velice těžké jej uhasit. Jediný spolehlivým způsobem je ponoření do vody. Dnes je jeho používaní zakázané Ženevskou úmluvou.