Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Putin o bojích v Sýrii: Američané mají v hlavě zmatek, o co jim jde?

Vladimir Putin důrazně kritizoval Spojené státy.
Vladimir Putin důrazně kritizoval Spojené státy.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
13. října 2015
16:33

Ruský prezident Vladimir Putin dnes důrazně kritizoval Spojené státy, které podle něj nedostatečně spolupracují při řešení konfliktu v Sýrii. Na investičním fóru v Moskvě přitom ujišťoval, že Rusko neusiluje o vedoucí postavení v této blízkovýchodní zemi.

„Jak můžeme spolupracovat? Ptám se sám sebe, o co jim jde?“ prohlásil ruský prezident. V této souvislosti si mimo jiné postěžoval, že Američané neodpověděli Moskvě ani na dotaz, na jaké cíle by se Rusko mělo v Sýrii zaměřit.

„Požádali jsme, aby nám dali ty cíle, které považují za stoprocentně teroristické. Odpověď zněla ne, nebyli jsme na to připraveni... To není žádný vtip, nic jsem si nevymyslel, je to přesně tak. Nedávno jsme Američanům navrhli: dejte nám tedy objekty, na které nemáme útočit, a taky žádná odpověď. Mně se zdá, že někteří naši partneři mají v hlavě zmatek,“ citovala Putina agentura TASS.

Ruský prezident rovněž poznamenal, že západní partneři nechápou, co se v Sýrii opravdu děje, a nemají jasno, čeho vlastně chtějí v této zemi dosáhnout.

Šéf Kremlu mimo jiné kritizoval shazování munice na padácích Syrské svobodné armádě, která usiluje o sesazení prezidenta Bašára Asada. Podle něj totiž není žádná záruka, že se tato munice nedostane do rukou „teroristů“.

„Nechci teď s nikým polemizovat, ale chci říci, že neusilujeme o nějaké vedení v Sýrii. V Sýrii může být jen jeden vůdce a tím je syrský lid,“ tvrdil rovněž Putin. Ujišťoval přitom, že Moskvě jde jen o to, přispět k boji s terorismem, který ohrožuje „Spojené státy, Rusko, evropské země, ba celý svět“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině