Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maďaři vyhlásili kvůli běžencům krizový stav. Otevírá cestu armádě

Autor: ČTK, mb - 
15. září 2015
11:45

Maďarská vláda kvůli migrační vlně vyhlásila krizový stav. Informovala o tom agentura Reuters. Opatření mimo jiné umožní vyslat armádu, aby pomohla policii střežit hranice. Podle agentury AP se krizový stav týká dvou správních celků na jihu země. Od úterý v zemi zároveň platí přísnější protiuprchlické zákony. Nápor se Budapešť zatím snažila zpomalit zátarasy s ostrými žiletkami.

V zemi od úterý začaly platit přísnější zákony proti migrantům. Všichni, kdo nelegálně překročí hranice, budou zadrženi, varoval premiér Viktor Orbán (52).

Budapešť chce příval uprchlíků zastavit plotem na hranicích se Srbskem a řadou zákonných opatření, jako jsou například přísnější tresty za pašování lidí nebo tresty za překonávání nebo poškození hraničního plotu. Tímto způsobem chce Budapešť utěsnit hranice s jižním sousedem, přes jehož území do Maďarska v posledních dnech směřovala hlavní migrační vlna z Blízkého východu, Asie a Afriky.

Maďarsko pod palbou OSN

Jenže záměry Maďarska se vůbec nelíbí OSN. „Obáváme se, že se hranice v Evropě opět uzavřou a uprchlíci zůstanou v právním vakuu. Běženci na hranici s Maďarskem mají strach, že se nedostanou do Německa, nebo alespoň Rakouska,“ stálo v prohlášení Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Evropa se potýká s největší uprchlickou krizí od konce 2. světové války, do Evropy proudí statisíce lidí. Experti na migraci ovšem upozorňují, že může jít pouze o „první vlnu“ a další imigranti budou následovat. Do Evropy by mohly dorazit miliony lidí.

Jen Německo samotné očekává, že letos přijme až jeden milion lidí. Státy v posledních dnech zostřily ostrahu hranic. Rakousko, Slovensko, Nizozemsko, ale dokonce do nedávné doby benevolentní Německo zavedly kontroly na hranicích. Brusel má navíc v plánu rozeslat 160 tisíc uprchlíků po celé Evropě, plán však naráží na odpor východních členů EU.