Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drsná stopka uprchlíkům: Maďarsko dokončí plot a uprchlíky začne zatýkat

Autor: zst, ČTK - 
11. září 2015
14:34

Do konce příštího týdne by měl být hotový plot, který má běžence zastavit na hranicích Maďarska a Srbska. Při jednání se svými kolegy to v pátek v Praze řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Země by jinak do konce roku čelila až půl milionu uprchlíků.

Maďarsko finišuje s protiuprchlickým plotem na hranicích se Srbskem. Země se tak nespoléhá na ostrahu vnějších hranic Evropské unie. Podle maďarského ministra zahraničí bude plot dokončen příští týden.

„Do Maďarska přišlo od začátku letošního roku 180 tisíc imigrantů. Pokud s tím nic neuděláme, bude to do konce roku až 500 tisíc lidí,“ řekl Péter Szijjártó. Obává se také zvýšení počtu utečenců, kteří budou přes zemi proudit od října. To už totiž podle něj nebude možné použít cestu přes Středozemní moře.

„Pokud neumíme stabilizovat nestabilní země kolem Evropy, tak nejsme schopni říct, s kolika utečenci musíme počítat,“ dodal šéf maďarské diplomacie. Země podle něj trvá na okamžitém zřízení hot-spotů, tedy míst, kde se budou oddělovat uprchlíci od ekonomických migrantů, v Itálii a Řecku.

Szijjártó také doufá, že Evropská unie bude věnovat více pozornosti uprchlíkům, kteří do Evropy míří právě Balkánskou cestou.

Na jeho stranu se přidal i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. „Mluvíme pořád o kvótách a nemluvíme o tom, z jakého počtu. Jaká má být kapacita Evropské unie?“ ptal se.

Uprchlíci se v Maďarsku bouří

Migranti se v minulých dnech bouřili proti maďarským úřadům, obsazovali vlaková nádraží a odmítali se registrovat, řekl v pátek novinářům maďarský premiér Viktor Orbán. Od 15. března budou prý policisté zasahovat mnohem přísněji. Všichni, kdo nelegálně překročí hranici, budou zadrženi, dodal Orbán.

„Vzhledem k tomu, že čelíme rebelii nelegálních migrantů, policie dělá svou práci znamenitě, bez použití síly,“ prohlásil podle médií maďarský premiér po schůzce s Manfredem Weberem, šéfem lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

Podle Orbána, který nařídil, aby na hranicích se Srbskem vznikl proti přílivu migrantů čtyřmetrový plot, je potřeba se při řešení krize zaměřit na Řecko. „Jestliže Řecko nezvládá chránit své hranice, je třeba poslat evropské síly na řeckou hranici, aby se tam postaraly o dodržování evropského práva,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi