Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zpověď kopající kameramanky. Uprchlíků se prý bála a začala se bránit

Autor: mb - 
11. září 2015
16:00

Jsou to záběry, které znechutily civilizovaný svět. Maďarská kameramanka Petra László kope do uprchlíků a rány bez milosti zasazuje i dětem. Žena nyní v otevřeném dopise okomentovala svoje činy, prý se jenom „bránila“.

„Točila jsem, stovky lidí prorazily policejní kordon, jeden z nich utíkal ke mně a já se bála. Najednou se ve mně něco zlomilo… Myslela jsem si, že na mě útočí, a já se musela bránit. Je těžké udělat rozhodnutí, když zavládne panika,“ tvrdí László.

Kameramanka už ale nevysvětluje, proč nakopla holčičku, které mohlo být okolo 10–12 let, a také nevysvětluje, proč podrazila nohy otci, který držel dítě v náručí.

„Nejsem bezcitná rasistka, která kope do dětí. Nezasloužím si hon, který na mě uspořádala média a politici. Nezasloužím si urážky a vyhrůžky smrtí,“ píše v otevřeném dopise Petra László.

Máma bez práce

Televizní stanice N1TV, která má blízko k nacionalistické straně Jobbik, kameramanku po incidentu propustila. „Nyní jsem jen nezaměstnaná máma s malými dětmi, která udělala špatný skutek. Je mi to hrozně líto,“ kaje se v otevřeném dopise László.

Jenže celá kauza tím možná ještě neskončila, vše totiž může mít ještě soudní dohru. „Probíhá vyšetřování a zkoumáme, jestli nedošlo k trestnému činu,“ říká státní prokurátor Sandor Toro.

Uprchlíci dělí Evropu

Imigrantská krize vyvolává v Evropě napětí. EU by ráda kvótami jednotlivým státům nařídila, aby si mezi sebe rozdělily 160 tisíc lidí. Navíc by se nejednalo o výjimečné opatření, ale trvalý mechanismus. To se nelíbí východoevropským státům EU včetně ČR.

Maďarský premiér Viktor Orbán (52) dokonce prohlásil: „Jestli necháme přijít každého, pak to znamená konec Evropy.“ Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (60) má ale jinou vizi pro budoucnost Evropy. Ve středu při zprávě o stavu EU ve Štrasburku prohlásil, že Evropa potřebuje „nové talenty“.