Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotkův summit V4: Ne uprchlickým kvótám, ano pomoci Itálii a Řecku

Mimořádný summit předsedů vlád zemí visegrádské skupiny k řešení migrační krize v Praze. Na snímku jsou (zleva) maďarský premiér Viktor Orbán, premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Ewa Kopaczová a premiér Slovenska Robert Fico.
Mimořádný summit předsedů vlád zemí visegrádské skupiny k řešení migrační krize v Praze. Na snímku jsou (zleva) maďarský premiér Viktor Orbán, premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Ewa Kopaczová a premiér Slovenska Robert Fico.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. září 2015
17:40

Kvůli migrační krizi svolal na pátek do Prahy český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předsedy vlád zemí visegrádské skupiny. Výsledkem téměř dvouhodinového jednání bylo společné prohlášení Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Premiéři zemí V4 odmítli kvóty, podle kterých by se měli utečenci přerozdělovat do jednotlivých zemí EU. Zároveň jsou připraveni pomoci v zemích konfliktů i v Itálii a Řecku.

Až 160 tisíc uprchlíků by si měly země EU přerozdělit. Podle premiérů V4 to ale není oficiální informace, a tak o ní nedebatovali. I v této souvislosti dnes znovu zástupci všech zemí povinné přerozdělování odmítli.

„Polsko stále je solidární, neodvracíme se od problémů našich partnerů,“ řekla polská premiérka Ewa Kopacz. „Musíme léčit zdroj té nemoci, ne příznaky,“ dodala.

Mimořádný summit předsedů vlád zemí visegrádské skupiny k řešení migrační krize v Praze. Na snímku jsou (zleva) maďarský premiér Viktor Orbán, premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Ewa Kopaczová a premiér Slovenska Robert Fico. Mimořádný summit předsedů vlád zemí visegrádské skupiny k řešení migrační krize v Praze. Na snímku jsou (zleva) maďarský premiér Viktor Orbán, premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Ewa Kopaczová a premiér Slovenska Robert Fico. | ČTK

„Jde nám o ochranu jedné ze základních svobod a pilířů Evropské unie – svobodného pohybu. Dobře si ještě pamatujeme, jak komplikované to bývalo na hranicích,“ připomněl její slovenský protějšek Robert Fico, který se také opřel do kritiků zemí V4. „Za Slovensko odmítám moralizování. Prosím, aby s tím ti lidé přestali. Jinak to skončí rozkolem. Pojďme se soustředit na ten problém,“ dodal.

S tím souhlasí i český premiér Bohuslav Sobotka. „Současná situace je výzvou pro všechny země Evropské unie a my potřebujeme rychlou a společnou reakci. Evropa musí mít funkční migrační politiku,“ zdůraznil nečinnost vedení Evropské unie.

Nejhorší situace je v Maďarsku

Už to není Řecko ani Itálie, kdo čelí největšímu tlaku uprchlické vlny. Dvakrát horší situace je podle představitelů V4 v Maďarsku, které se ale brání náporu z posledních sil.

„Robert Fico mi řekl, že jsem šťastný člověk, že cokoliv udělám, tak mě za to napadají. Pokud chráníme hranice, je to problém, pokud ne, je to také problém,“ řekl novinářům s trpkým úsměvem maďarský premiér Viktor Orbán.

Mimořádný summit předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny k řešení migrační krize v Praze. Na snímku jsou polská premiérka Ewa Kopaczová (vlevo), premiér Bohuslav Sobotka (vzadu uprostřed), maďarský premiér Viktor Orbán (druhý zprava) a premiér Slovenska Robert Fico (zády uprostřed) u jednacího stolu. Mimořádný summit předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny k řešení migrační krize v Praze. Na snímku jsou polská premiérka Ewa Kopaczová (vlevo), premiér Bohuslav Sobotka (vzadu uprostřed), maďarský premiér Viktor Orbán (druhý zprava) a premiér Slovenska Robert Fico (zády uprostřed) u jednacího stolu. | ČTK

„Ti lidé jsou oběti. Jsou podvedeni převaděči, ale podvádí je i někteří z evropských politiků. Dávají jim pocit, že se mohou bez problémů dostat do západoevropských zemí. Na hranici Maďarska zjistí, že realita je jiná,“ dodal.

Podpora spolupráce se severní Afrikou a arabskými státy

Premiéři na závěr společného prohlášení vyjádřili podporu spolupráce Evropské unie s Ligou arabských států a Africkou unií. Jednání by měla vést k rychlému ukončení bojů především v Sýrii a Libyi.