Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejde jen o Česko: Uprchlické kvóty odmítnou další evropské země

Uprchlíci, kteří se dostali na ostrov Kos. (ilustrační foto)
Uprchlíci, kteří se dostali na ostrov Kos. (ilustrační foto)  (Autor: Jan Jedlička)
Autor: bru, ČTK - 
19. června 2015
17:22

Zástupci zemí visegrádské čtyřky na schůzce s francouzským prezidentem Hollandem odmítli přerozdělování uprchlíků  rámci Evropské unie. Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko jsou podle slovenského premiéra Roberta Fica ale připraveny pomoci řešit migrační krizi na základě dobrovolnosti.

„Jsme připraveni hovořit o tom, jak pomoci lidem, kteří tuto pomoc potřebují. Dobrovolný přístup může být efektivnější a užitečnější než stanovení kvót,“ řekl novinářům Fico, podle kterého je zapotřebí zabývat se problémem migrace v regionech, odkud uprchlíci do EU přicházejí. Dodal, že návrh kvót je v rozporu s dřívějšími závěry unijního summitu, kde se členské státy dohodly na principu dobrovolnosti.

Český premiér Bohuslav Sobotka už před dnešní schůzkou novinářům řekl, že řešením stávajícího náporu migrantů v Evropské unii je dohoda s africkými státy o návratu uprchlíků, pokud nezískají azyl.

Proti povinným kvótám ohledně uprchlíků se postavil také Hollande

„Správný postup je, abychom měli globální politiku a solidaritu zemí na základě dobrovolnosti. Evropa musí v první řadě řešit důvody, které vedly k migraci. Ekonomická migrace by neměla být zahrnuta do mechanismu žádostí o azyl,“ řekl francouzský prezident.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že EU se potýká s náporem zejména těch migrantů, kteří doufají ve zlepšení své životní úrovně. „Musíme rozlišovat mezi azylanty a hospodářskými migranty. Evropa stojí před problémem ekonomických migrantů. Povinné kvóty nejsou v souladu s evropskými hodnotami,“ řekl Orbán, jehož země čelí náporu několika desítek tisíc migrantů.

Premiér dodal, že nelegálním překročením státních hranic dochází k páchaní trestného činu a že „Maďarsko nepřipustí, aby někdo páchal trestný čin“. Budapešť se podle něj na své evropské partnery se žádostí o pomoc se zvládnutím náporu migrantů neobrátila.

mandat ( 7. září 2015 15:39 )

Muzou se pro ne udelat extra tvrde zakony, nemakas, nic nedostanes,nemas praci a penioze,nemuzes rodit.A kdyz to porusi, vyhostit.At si tahnou zpatky.

mandat ( 7. září 2015 15:30 )

Ty rozhodne Makat nebudou.Parazituji a delaji bordel.

mandat ( 7. září 2015 15:22 )

Madarsko a Litva hned na zacatku oznamila, ze nebere utecence a dal nediskutuje.Tak proc Ceska republika leze EU do zadku ? To zase nejaky prodejny politici kyvli.Nezapominejte, ze kazdy utecenec sebou dotahne 100 clenou rodinu a mnozi se zavratnou rychlosti.Do roka jich mate vic jak 30 000 a do peti let milion.A co s nima ? Kdo je bude zivit ? A ten jejich Islam je horsi nez svrab.Proste nebrat.Neni misto ani penize.Islam do Cech nepatri.

valkaamir ( 21. června 2015 04:03 )

Trochu se divejte naspet proc ty navaly nevznikly pred 15-20ti roky.USA podporuje tyto zivly teroristy v Syrii Iraky {ISSi}a dalsi a se spolupraci NATO rozdmychavaji tyto akce .Myslite ze je to jen tak ^timilionove stanove mesto na hranicich Syrie a Iraku v pousti??vse toto je soustredeno do Evropy a USA ma sve cile je sem k nam nahnat.Tim dostane zbytek EU politiku pro plnou spolupraci s temito politicko skoraptovanymi politiky a s planem podmanit si Evropu k poslusnosti.S tou USA kamoflazi a urcovani co Evropa smi a co ji zakazou delat.Jiz se kejva na to ze tezke zbrane USA budou dodany vsude v Evrope a kdo bude za to platit?USA je za vodou co sem porad vrazi Rypak??

valkaamir ( 21. června 2015 03:51 )

Muzete psat a vykrikovat jak chcete ale emigranty sem dostanete a uvelebi se zde a budete na ne drit.Kazdy tady placa ze je obesi ale driv oni vam budu podrezavat krky v tom maji skusenosti. Nasi politici preoravaji a namlouvaji si ze musi poslouchat EU ze se neda nic delat.Blbost da se hodne delat.Rusko vam sem ty islamske emigranty pripalene k tomu neposila .Misto te rvave politiky NATO a vy s nimi byste se meli zamerit proc NATO a USA tyto zivly sem posilaji.Syrska ,Lybijska a Iranska valka a dalsi ,to vam nedojde ze utikaji tito ze svych zemi protoze je vytlacuje valka a ze strany USA a k prevratum techto vlad jako v Kyjeve kde vznikly obcanske revoluce .Proto tady mate tuto bandu co znici nase kultury .Tyto politicke agrese zavinili nadvladu USA a NATO ve spolupraci s EU kteri se jiz US podridili.Jedine kdyz budete manifestovat proti agresim stredni a blizke asii tak zamezite emigraci .Stazenim vlivu a vojenskych natlaku na tyto staty nevyhanet je ze svych zemi valkou potom bude mit Evropa klid.

Zobrazit celou diskusi