Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Chaos a zmar v Budapešti. Maďaři kvůli tisícům běženců uzavřeli nádraží

Autor: ČTK, mb - 
1. září 2015
12:32

Budapešťské Východní nádraží (Keleti) je uzavřeno na neurčito a cestující byli vyzváni, aby budovu i všechna nástupiště opustili. Právě z tohoto nádraží v pondělí odjely tisíce migrantů do Rakouska a Německa. V úterý dorazily další tisíce běženců na nádraží s cílem dostat se na Západ. Úřady však „okupaci“ nádraží uprchlíky ukončily.

Mluvčí maďarských státních drah MAV řekl, že žádné vlaky do Keleti nepřijíždějí ani z něho neodjíždějí. Na nádraží i v jeho okolí vládne chaotická situace, protože tisíce migrantů se i dnes chtějí dostat do spojů vypravovaných do západoevropských zemí.

Policisté zablokovali přístupy na nástupiště, včetně podchodů. Stojí i za nimi na peronech. Stovky rozčílených lidí demonstrují před uzavřenými branami a halasně se domáhají jejich otevření.

Mávají přitom jízdenkami, které si koupili poté, co v pondělí už mohly více než tři tisíce uprchlíků nastoupit do vlaků a odjet do Rakouska a Německa.

Akt solidarity?

Vládní mluvčí Zoltán Kovács na dotaz ohledně důvodu uzavření Východního nádraží v odpovědi zaslané mailem uvedl, že Maďarsko se snaží vyhovět právním předpisům Evropské unie, což znamená, že každý, kdo chce cestovat uvnitř EU, musí mít platný pas a schengenská víza. V pondělí však podle všeho málokterý migrant, který odjel z Budapešti do Rakouska, těmto požadavkům vyhovoval.

Rakouská vláda chce podniknout v rámci řešení současné uprchlické krize dvoustranná jednání se sousedními státy Českem, Slovenskem a Maďarskem. Při bilaterálních jednáních se chce rakouský kancléř Werner Faymann (55) pokusit své partnery ze středoevropských zemí přesvědčit o nutnosti spravedlivého rozdělení uprchlíků v rámci Evropy.

„Musíme vynaložit mnohem více sil, aby se Evropa nerozpadla,“ uvedl dnes Faymann. Kancléř i po dnešním jednání své vlády znovu kritizoval Maďarsko za stavbu plotu na hranicích se Srbskem i za nedodržování dublinských pravidel upravujících způsob projednávání azylových žádostí v rámci Evropské unie. Budapešť podle Faymanna záměrně „špatně pochopila“ prohlášení Německa, že nebude uprchlíky ze Sýrie vracet do země, kde překročili hranice EU, a že bude přímo posuzovat jejich žádosti o azyl.

Rakouský diktát

Země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko) a pobaltské státy Faymann naposledy kritizoval v pondělním rozhovoru s televizní stanicí ORF. Tyto země jsou podle něj na uprchlickou krizi nepřipravené a snaží se problém ignorovat, což vede k tomu, že země jako Rakousko čelí takovému náporu imigrantů.

Český premiér Bohuslav Sobotka (43, ČSSD) v pondělí potvrdil, že se premiéři zemí visegrádské skupiny v pátek sejdou v Praze a budou diskutovat o migrační krizi v Evropě. Sobotka i slovenský předseda vlády Robert Fico (50) už rovněž uvedli, že odpor jejich zemí vůči přerozdělování uprchlíků na základě kvót v členských zemích EU trvá.