Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německý sen mají na dosah. Vídní projelo ve vlacích kolem 3650 uprchlíků

Autor: ČTK, kal - 
1. září 2015
08:01

Radost v očích rodičů, únava malých dětí. Agentury nabídly fotografie běženců, kteří se z Maďarska ve vlacích dostali do Vídně. A kteří už pokračují dále do Německa, svého vysněného cíle pro nový život. Podle policejního mluvčího Patricka Maierhofera v pondělí dorazilo do Vídně zhruba 3650 migrantů v několika vlacích. O azyl v Rakousku požádalo jen šest Afghánců.

Většina z 3650 migrantů, kteří na vídeňské Západní nádraží přijeli, podle rakouské policie záhy nasedla do vlaků směřujících do Salcburku a Mnichova. Asi pět set lidí přenocovalo přímo na nádraží. Zhruba 700 migrantů strávilo podle agentury APA noc na dnešek také na nádraží v Salcburku.

Několik stovek migrantů, kteří v pondělí opustili Budapešť po železnici, dorazilo ještě týž den do bavorského Rosenheimu či do Mnichova.

Rakušané vlaky nejdřív zastavili na hranicích

Migranti do souprav směřujících do Vídně nasedli v pondělí v Budapešti poté, co se maďarská policie stáhla z Východního nádraží. Přinejmenším dvě ze souprav zastavili na hranici rakouští policisté a dožadovali se vystoupení osob bez potřebných dokladů. Nakonec ale všechny soupravy přes hranice pustili.

Rakouský kancléř Werner Faymann v pondělí v rozhovoru poskytnutém televizní stanici ORF ostře kritizoval svého maďarského kolegu Viktora Orbána. Také Rakousko ale v současnosti migranty, kteří v zemi nepožádají o azyl, nechává cestovat dál do Německa, upozornila agentura APA.

„Úplná kontrola“ nyní podle mluvčího Romana Hahslingera není v silách rakouské policie.