Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez vzduchu a v panice. Expert popsal smrt desítek uprchlíků v kamionu

Autor: ČTK, mb - 
28. srpna 2015
11:10

V nákladním voze nalezeném ve čtvrtek na východě Rakouska zemřelo přes 70 běženců. V chladírenském voze se nejspíš udusili. Podle záchranářů ale běženci uvěznění v kamionu zažívali doslova peklo. Je prý dokonce možné, že se před smrtí navzájem napadli.

Zavřeni v malém prostoru s desítkami dalších lidí, kyslík ubývá a pomalu začíná být jasné, že záchrana nepřijde. Sen o lepším životě v Evropě se mění v noční můru.

Jen těžko si můžeme představit, jaké byly poslední okamžiky uprchlíků. Ale slovenská média vyzpovídala prezidenta Slovenského červeného kříže a zároveň profesionálního záchranáře Viliama Dobiáše, který podrobně popsal, jaké jsou reakce člověka v takové situaci.

Peklo v kamionu

„Nedostatek kyslíku se nejprve projeví na mozku. Začnou poruchy funkce mozkových buněk. Lidé jsou nervózní, neklidní až agresivní. Jde doslova o život a může dojít až k ublížení na zdraví,“ prozradil Dobiáš slovenskému serveru Čas.sk.

Nedostatek kyslíku má stejné účinky i na děti. „Děti jsou citlivé na nedostatek kyslíku, ale vliv na mozek je stejný. Mohou být nervózní, agresivní, útočné,“ řekl ještě záchranář. Je tedy dost dobře možné, že poslední minuty běženců připomínaly doslova hororové scény.

Nová bilance značně překonala původní odhady policie, která ve čtvrtek uvedla, že mrtvých bude dvacet až padesát. Předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili.

„Kolegové pracovali celou noc a vynášeli těla,“ citoval list Kronen Zeitung policejního mluvčího Helmuta Marbana. Podle DPA nasadila policie na vyprošťování těl 20 lidí.  

Čtyři zadržení v Maďarsku

Auto s maďarskými poznávacími značkami, které v minulosti patřilo slovenské firmě, bylo nalezeno odstavené na dálnici nedaleko hranic s Maďarskem. Policie následně vůz odtáhla do haly někdejší pohraniční veterinární stanice. Maďarská policie zadržela už čtyři lidi, řidiči měli být tři Bulhaři a jeden Afghánec. Auto patří maďarské firmě, jednatel je z Ukrajiny.

tiwy2 ( 31. srpna 2015 10:16 )

Za svoju smrt su si zodpovedni sami, inteligentny clovek nevlezie do priestoru par m2, kde sa o miesto bude delit s dalsimi 70 ludmi, bez klimatizacie a pristupu vzduchu, toto by ani hovadzi dobytok nespravil dobrovolne, aj ten ma pud sebazachovy. Ked chceli zomriet mohli zomriet aj doma, nemuseli zomriet v dodavke Su to samovrahovia a vrahovia, kedze na istu smrt obrali aj svoje deti a takyto ludia maju zit s nami v europe?Bez stipky inteligencie,bez pudu sebazachovy?

fouk.si ( 28. srpna 2015 16:48 )

Hrozně je mi líto těch doktorů, docentů, vědeckých pracovníků a jiných kapacit kteří jeli nám evropanům pomáhat.

gejza22 ( 28. srpna 2015 14:34 )

 70 mrtvych je hodne a zbytecne... Nemuselo by k tomu dojit,bezenci by k nam ani nechodili kdyby nebyli ti Co jim pomahaji,je sem pasujou a vydelavaji si tim miliony. Proto takovy paseraky na miste jmenem evropskeho lidu zastrelit....ti jsou zkazou nas vsech

milithmad ( 28. srpna 2015 14:26 )

 Je to strašný. Ať muslimové, nebo křesťané, nebo ateisté, pořád jsou to lidi, kteří bojují o svůj život. I kdyby tam zemřelo 70 psů, je to tragédie, natož lidé. Mělo by se jim pomoci tak, aby nemuseli utíkat ze své země. EU by pro ně měla vybojovat mír a pomoci jim finančně dostat se z následků války. Je trapný, že se EU nespojí a nepochytají teroristy. Nemuseli by pak řešit uprchlickou krizi. Myslím si, že by to bylo pro Evropu určitě lepší pomoci jim v jejich zemi. Z dlouhodobého hlediska. .Jinak to udušení musela být krutá smrt. Kdyby začali všichni křičet, tak by je řidič neslyšel? 70 lidí-jak se tam vůbec vešli?

kuniksicht ( 28. srpna 2015 13:40 )

 jeden omyl je zde. Nebudou posílat peníze rodině ale podle práva mají "pravo" na sloučení rodiny a to znamená příjezd jejich rozvětvenou rodiny.

Zobrazit celou diskusi