Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nechci, aby mi muslim podřízl hrdlo.“ Autor šibenic na demonstracích promluvil

Autor: simao - 
24. srpna 2015
11:18

Vyrobil a přinesl na demonstraci na Václavské náměstí proti uprchlíkům šibenice, které vzbudily pořádný rozruch. Vladimír H. (43) z Prahy nyní Respektu vysvětlil, proč to udělal. Zároveň tvrdí, že není žádným rasistou či extremistou.

Právě on vymyslel pořádně kontroverzní formu protestu. Vladimír H. smontoval šibenice tak, aby se daly složit a přepravit MHD. Když pak přinesl své výtvory na protestní akci do pražského centra, byl i jeho kolega z práce zaskočený, jak velké jsou. 

„Na šibenicích bylo napsáno ‚pro vlastizrádce‘ a pod těmi si každý může představit, koho chce. Ale na druhou stranu, jen ať je uprchlíci vidí. Tomu, co je na nich napsané, nerozumějí, a když je uvidí, aspoň sem nebudou chtít,“ vysvětluje v Respektu Vladimír H., vedoucí jednoho menšího servisního střediska na opravu výtahů a vysokozdvižné techniky, proč šibenice vyrobil. 

Jsem vlastenec, který chce, aby s v této zemi dalo žít

Respekt muže, který šibenice přinesl na červencovou protestní akci, pořádanou aktivistou Adamem B. Bartošem, objevil a vyzpovídal. „Jsem normální člověk, netrestaný, žádný rasista nebo extremista. Jsem vlastenec, který chce, aby se v téhle zemi dalo žít, ne aby mi nějaký muslim podřízl hrdlo,“ tvrdí pan Vladimír.

Politika ho prý nikdy výrazněji nezajímala, zaujaly ho však množící se zprávy o uprchlících a vášnivé i vystrašené diskuse pod nimi. A také počínání premiéra Bohuslava Sobotky, který odmítl kvóty na uprchlíky, jež navrhovala Evropská komise, ale zároveň s přijetím uprchlíků souhlasil. „Připadalo mi to jako zrada národa,“ komentoval přístup předsedy vlády Vladimír H.

Měl jsem deprese, tvrdí výrobce šibenic

Obává se prý také, že uprchlíků bude více, než se říká. „Víme, že jich bude víc, a víme, že mezi nimi mohou být různí zločinci. Cítil jsem se ohrožen,“ dodal Respektu muž, který svými šibenicemi způsobil pozdvižení. O demonstraci se rázem začal zajímat i ministr vnitra Milan Chovanec, který žádal prošetření postupu policie. Ta se o šibenice nijak nezajímala. „V rámci prověřování jsme neshledali pochybení na místě události,“ uvedl však policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Vladimír H. pak dodal, že měl poté, co se o případ začala zajímat policie, psychické problémy. „Měl jsem depresivní stavy,“ dodal v Respektu. Šibenice nakonec tedy prošly všem. Spustily však i vlnu reakcí mezi politiky. Sám ministr vnitra Chovanec upozorňoval, že „šibenice ani vyhrožování smrtí k demokracii nepatří“.

Proti strachu a lhostejnosti pak sepsali i svou výzvu čeští vědci. Podepsalo ji již 2800 vědců a vědkyň, kteří ji směřují politikům, médiím, ale i všem občanům ČR.

„Především ale prosíme veřejnost, každého jednoho z vás, tedy nás, o opatrnost v soudech a kritický pohled na svět! Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem. Jen tak nepodlehneme primitivním pudům a zůstaneme důstojnými bytostmi obdařenými svobodnou vůlí,“ stojí mj. ve výzvě vědců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi