Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zastřelte škodnou, nabádají rasisté na Facebooku. Projde jim to jako šibenice?

Autor: David Klempíř - 
6. srpna 2015
19:55

Českým Facebookem se od čtvrtka šíří série xenofobních plakátů krajně pravicové Národní demokracie, v níž jsou ti "správní tatínkové" zobrazeni se střelnými zbraněmi a lidskými lebkami. Blesk podal na Policii České republiky podnět k prošetření.

Série kontroverzních plakátů, kterými zve Národní demokracie na "3. tábor lidu", tedy demonstraci proti imigrantům, provokuje a pohybuje se na samé hranici trestního stíhání.

Jde zejména o dva plakáty. Ještě kouřící brokovnicí a nápisem "Správní tatínkové pilně cvičí, aby pokaždé trefili do černého!" a muže hledícího skrze zaměřovač se symbolickými dvěma lidskými lebkami. Tato symbolika byla mimo jiné užívaná v nacistickém Německu. Plakát doprovází text "Správní tatínkové vědí, že škodná ohrožuje celý revír!".



Adam Bartoš, předseda Národní demokracie, známý svými antisemitskými a extremistickými názory, považuje plakáty za korektní. "Ano, lebky jsem na plakátu viděl. Evokovat to může v každém cokoliv," řekl Bartoš Blesku. "Trestního oznámení se nebojím. Jen za poslední měsíc jsem byl na policii podávat vysvětletní k různým oznámením asi čtyřikrát."

Redakce Blesku podala na Policii ČR podnět k prošetření, zda nenaplňují plakáty znaky skutkových podstat trestného činu. "Policie se přijatým podnětem zabývá," řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Z právního hlediska na hraně

Podle Pavla Nováka z Právní pohotovosti jsou plakáty připravené velmi chytře a rozhodně někým, kdo má právní povědomí: "Osobně bych v tomto konkrétním případě doporučil podat trestní oznámení. Ovšem bavíme se principiálně," řekl Blesku s tím, že i tak by se daná věc nejspíše odložila. "Plakáty jsou vyrobené takříkajíc na hraně zákona, ale nejspíše z té strany, kde nebezpečí trestního stíhání nehrozí."

Žaloba za "lavinu nenávisti"?

Státní žalobce by podle osloveného právníka mohl v tomto konkrétním případu snad uspět s tím, že plakáty odkazují na Facebook, kde se k nim vede diskuse: "Zde by to bylo na otázku, zda se autoři tímto činem nedopustili případného spolupodílnictví a provokace v případě možných nenávistných či rasistických diskusí." Avšak i na toto nejspíše autoři plakátů pamatovali. "Odkazují jen na Facebook, nikoliv přímo na své stránky," upozorňuje právník. "Navíc jsem velmi skeptický poté, co policie nezasáhla na demonstraci proti imigranci, na které se objevily makety šibenic."

Pozor, co píšete v diskusích

Ti, kteří v diskusích na Facebooku radí některé lidi "střílet" či "poslat do plynu", by se měli podobných projevů vyvarovat. V tomto případě jim totiž hrozí reálné riziko trestního stíhání. Podobné komentáře se totiž objevily na sociálních sítích v souvislosti se zadržením několika desítek běženců na dálnici D5. Také v tomto případě se už policisté upozorněním zabývají.

"Pokud jde o právní hodnocení a vezmeme to čistě obsahově, policisté musí dojít k názoru, že dané komentáře splňují znaky skutkových podstat trestných činů násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci nebo hanobení skupiny osob," je přesvědčen Pavel Novák. "Druhou věcí je, aby policie dopátrala, koho přesně stíhat, a zda je dotyčný stíhatelný, tedy například zda je zletilý," dodává.